Water Box: Jaden Smith heeft ambitieus plan voor schoon water

Sterre Hartjes
Amerikaanse stad Flint, Michigan, heeft sinds 2014 een watercrisis. Het lokale water is vervuild met lood. Jaden Smith en partner Drew FitzGerald kwamen op het idee van de Water Box om de inwoners van Flint te helpen. MVO pur sang.

Vertrouwen

Jaden Smith en partner Drew Fitzgerald vertellen dat zij de vertrouwensband hebben opgebouwd met de bewoners van Flint in de lokale kerken. Smith en Fitzgerald willen de problemen rondom water, eten en onderdak tegen gaan met behulp van slim disign. Het project wat zij zijn gestart, een mobiele waterzuivering genaamd The Water Box, is ontworpen in samen werking met de First Trinity Missionary Baptist Church. Deze kerk doneerde al flessen water een de bewoners van de stad sinds de watercrisis vijf jaar geleden begon.

De Water Box

De eerste Water Box is in maart 2019 gelanceerd. In de maanden hierna heeft de Water Box al ruim 32 duizend liter gefilterd. Dit is genoeg voor ongeveer 68 duizend flessen water die de kerk anders had gedoneerd. In de afgelopen maand hebben Smith en Fitzgerald hun tweede Water Box geïnstalleerd in het noorden van Flint, waarmee zij 6000 mensen van water voorzien.

De twee plannen om oor het einde van het jaar nog meer van deze boxen te plaatsten in Flint, waaronder twee gesponsorde boxen door Apple en Ellen DeGeneres. Ook andere steden in Amerika krijgen een Water Box in de loop van 2020.

Hoe werkt de Water Box

De Water Box wordt aan een lokale watervoorziening geïnstalleerd. In de Water Box wordt het water door verschillende filters gepompt voor gegarandeerd schoon water. Echter, de bewoners van Flint vertrouwen niet op anderen die vertellen dat het water schoon is - een logisch gevolg van de leugenachtige overheidsverklaringen waar zij de afgelopen maanden mee te kampen hebben gekregen.

Vertrouwen

Eerder heeft de gemeente de bewoners wijsgemaakt dat al het water zuiver was. Hierdoor is het vertrouwen van de bewoners beschadigd. De Water Box steunt voornamelijk op leden van de kerk die het water testen. Zij delen de live resultaten via de website van het project zodat iedereen de testuitslagen kan zien. Zo komen de bewoners water halen om mee naar huis te nemen en krijgen ze langzamerhand meer vertrouwen in het lokale water.