Wat voor impact heeft duurzaam rijden op het klimaat?

Wat voor impact heeft duurzaam rijden op het klimaat?

Redactie Baaz

Duurzaam rijden en de impact hiervan op het klimaat

Overweeg je een nieuwe auto te kopen en wil je bijvoorbeeld een Occasion kopen? En ben je benieuwd welke impact duurzaam rijden op het klimaat heeft? Duurzaam rijden is van invloed op diverse onderdelen. Zo kan het zorgen voor een betere luchtkwaliteit en geluidsoverlast verminderen en kan het de uitstoot van CO2 verminderen. Hoe zit dit precies? In dit artikel vertellen wij je welke voordelen duurzaam rijden te bieden heeft en gaan we dieper op deze voordelen in. Lees snel verder voor meer informatie. 

Betere luchtkwaliteit

Koop je geheel elektrische voertuigen bij viaBOVAG auto’s, dan is een groot voordeel hiervan dat deze voertuigen een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit. Dit is vooral in de grote steden van belang. Deze auto’s stoten tijdens het rijden namelijk geen fijnstof en stikstof uit. Kies je voor een plug-in hybride voertuig of auto’s met een range extender, dan stoten deze tijdens de kilometers die worden geregen geen schadelijke stoffen uit. Gaat de verbrandingsmotor werken, dan zullen er echter wel stoffen worden uitgestoten. Daardoor ligt de gemiddelde uitstoot per km lager dan bij de conventionele voertuigen.

Minder geluidsoverlast

Een ander groot voordeel van elektrische voertuigen is dat zij de geluidsoverlast in het verkeer verminderen. Dit komt doordat deze auto’s doorgaans beschikken over stille elektromotoren. Ook is dit effect het grootst bij het rijden van lage snelheden, waarbij het geluid van de banden nog niet overheersend is.

Minder cO2 uitstoot

Elektrisch rijden zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Hierdoor draagt duurzaam rijden bij aan een beter klimaat. Willen we de CO-2 uitstoot van elektrische voertuigen vergelijken met andere voertuigen, dan zijn punten aan de orde zoals het vergelijken van gebruiksgegevens en de keten van voertuigfabricage en brandstofproductie, alsmede de recycling/sloop van de voertuigen. In 2015 is er en onderzoek tussen middenklasse voertuigen uitgevoerd door TNO, wat ging over de CO2-uitstoot van zowel elektrische als normale auto’s op een basis van 220.000 km. Hieruit bleek dan ook dat elektrisch rijden zorgt voor een stuk minder CO2-uitstoot. Zo heeft grijze stroom een 30% lagere uitstoot dan benzine auto's, maar bij groene stroom is een vermindering van 70% mogelijk.

Verwachting duurzame voertuigen

Het elektrisch en duurzaam rijden staat nog maar in het begin van zijn ontwikkeling. Naar verwachting zal de energie-efficiency van elektrische auto’s de komende jaren steeds meer verbeteren. De verwachting voor elektriciteit is dat deze uit steeds meer duurzame bronnen wordt geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Verder let het bedrijfsleven tevens op een verantwoorde productieketen. Tegenwoordig wordt er een stuk minder kobalt gebruikt door fabrikanten van elektrische auto’s dan vroeger het geval wat. Om precies te zijn bevat een accu op dit moment ongeveer 3 keer minder kobalt dan 5 jaar geleden in een accu zat. Ook investeren diverse bedrijven en universiteiten vele miljarden dollars aan nieuw onderzoek naar een nieuwe generatie accu's met minder kobalt en een hogere energiedichtheid. Deze zullen sneller kunnen worden opgeladen en gaan tevens langer mee.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie