Wat schuift het dit jaar voor de freelancer?

Wat schuift het dit jaar voor de freelancer?

Redactie Baaz

Freelancers verdienen een stuk beter in 2018. Het gemiddelde uurtarief stijgt naar gemiddeld €46,- per uur, een stijging van wel 7 procent.

Met name freelancers in de financiële dienstverlening verdienen fors meer, zo blijkt uit recent onderzoek van Hoofdkraan.nl. Zij verdienen in 2018 gemiddeld €45,- per uur, 10 procent meer dan vorig jaar. Regionaal zijn er opvallende verschillen. In Flevoland wordt het minst verdiend met een uurtarief van €40,-, terwijl in Groningen een freelancer gemiddeld €54,- kost.

Geen marktconform uurtarief

Freelancers vragen in 2018 gemiddeld €46 per uur, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 19.000 uitgebrachte offertes. De grootste winnaars zijn de zelfstandigen uit de Financieel & Administratieve sector. Zij vragen 10 procent meer dan vorig jaar. 

Nagenoeg alle branches laten een stijging in het uurtarief zien. Ondanks deze stijging, moeten freelance schrijvers en vertalers het nog altijd doen met een schamele €39,- per uur, ver onder het gemiddelde.

Groningse freelancer vraagt hoogste tarief 

Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers in Drenthe nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Flevoland deze oneervolle positie overgenomen. Drenthe maakt daarentegen meteen een sprong in het uurtarief van maar liefst 13 procent.

In de Randstad ontlopen de tarieven elkaar maar weinig. De tarieven in Noord-Hollland, Zuid-Holland en Utrecht zijn respectievelijk €47,-, €44,- en €45,- per uur. De Groningers pakken net als vorig jaar de koppositie met een gemiddeld tarief van €54,-.

Rotterdamse freelancer goedkoopste

Van de vier grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een uurtarief van gemiddeld €48,-. Vorig jaar was dit nog €44,-. Den Haag heeft een mooie tweede plek bemachtigd, met een uurtarief van €47,-. In Amsterdam lijkt de tariefdaling van de afgelopen jaren een halt te zijn toegeroepen. Het tarief is namelijk voor het eerst weer gestegen naar €44,- per uur. Rotterdam verliest daarentegen fors met een tarief van slechts €41,- per uur.

https://www.hoofdkraan.nl/tarieven-onderzoek/2018
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie