Wat kun je als ondernemer doen om je bankzaken te vereenvoudigen?

Redactie Baaz
Als ondernemer steek je wekelijks heel wat tijd in je bankzaken. Deze tijd had je natuurlijk ook ergens anders in kunnen stoppen. Zo had je deze tijd bijvoorbeeld ook in de bedrijfsvoering kunnen steken. Het is echter wel van groot belang dat de bankzaken op de juiste manier geregeld worden, voordat je voor vervelende problemen komt te staan. Zijn er echter geen manieren om dergelijke zaken te vereenvoudigen? Ja zeker, hier zijn verschillende manieren voor te bedenken. Met de volgende vier tips hoef je straks niet meer hele dagen met je bankzaken bezig te zijn.

Dat ondernemers veel tijd kwijt zijn aan de administratie is bekend. Maar meestal gaat dat over belastingzaken. Toch gaat er ook veel tijd verloren aan andere bankzaken. Logisch, als je bedenkt dat ZZP'ers afgelopen jaar zo'n 42 miljard hebben omgezet. Dat is 5,7 procent van het bbp en al die omzet zorgt bij elkaar voor aardig wat betalingen en transacties. Maar hoe kun je nu zorgen dat dit minder tijd kost? De volgende vier tips kunnen hierbij helpen.

Kies voor factoring

Uit onderzoek blijkt dat de tijd die ondernemers kwijt zijn aan bankzaken, voor een groot gedeelte wordt besteed aan debiteuren. Een goede manier om die tijd te beperken, is door middel van factoring. Je verkoopt de facturen dan aan een andere partij. Deze partij strijkt dan een deel van de winst op, maar je hebt wel als voordeel dat jij je verder nergens zorgen over hoeft te maken. Zo worden de facturen meestal dezelfde dag nog betaald. Hierdoor weet jij in ieder geval zeker dat je het geld op tijd ontvangt. Een debiteur die weigert te betalen? Niet langer jouw probleem, maar dat van het factoringbedrijf. Het verkopen van de facturen kan tegenwoordig bijzonder eenvoudig. Dit is een goede manier om het debiteurenbeheer uit te besteden.

Schakel een accountant in

Wil je de bankzaken altijd netjes in orde hebben? Dan heb je ook voldoende financiële kennis nodig. Je kunt dan een accountant inschakelen om er zeker van te zijn dat de boekhouding er goed uitziet. Zo hoef je niet bang te zijn dat er iets belastingtechnisch niet klopt. Ook voor kleine ondernemers kan dit veel voordeel hebben. Een accountant weet bijvoorbeeld precies van welke aftrekposten je gebruik kunt maken.

Je hoeft niet altijd een vaste accountant te hebben om je financiële zaken in orde te houden. Je kunt bijvoorbeeld ook een financieel adviseur inschakelen bij enkele vraagstukken. Op deze manier kun je de bankzaken zelf verzorgen, maar weet je zeker dat je dit op de juiste manier doet.

Gebruik maken van platformen 

Wanneer je toch liever een deel van de bankzaken in eigen hand houdt, dan kun je het beste gebruikmaken van online platformen. Platformen als Exact Online kunnen bijvoorbeeld helpen bij de online boekhouding door gemakkelijk facturen op te stellen en deze vervolgens naar de juiste persoon te sturen. Daarnaast kun je deze bankzaken ook vereenvoudigen doordat dit soort platformen veel werk uit handen neemt, zoals betalingsverzoeken.

Besteed jij de bankzaken uit?

Het uitbesteden van de bankzaken kan gigantisch veel werk schelen. Hierdoor kun jij je meer bezighouden met de bedrijfsvoering. Dit komt je bedrijf alleen maar ten goede. Het kan je daarom zelfs geld schelen als je de bankzaken uitbesteedt aan een expert. Als ondernemer geldt er namelijk: tijd is geld.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie