Wat is het verschil tussen een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat is het verschil tussen een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Redactie Baaz

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je verschillende verzekeringen afsluiten voor jouw bedrijf. Wanneer jij je in bedrijfsverzekeringen gaat verdiepen, kom je onder meer een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering tegen. Sommige ondernemers denken dat dit dezelfde verzekeringen zijn, maar dat is niet het geval. Om te voorkomen dat jij de verkeerde keuze maakt, leggen we hier uit wat het verschil is tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wil je voorkomen dat je schade waarvoor je als ondernemer aansprakelijk wordt gesteld uit eigen zak moet betalen? Sluit dan een aansprakelijkheidsverzekering af. Je kunt allereerst kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt schade die jijzelf, jouw werknemer of jouw product bij een ander veroorzaakt. Zowel schade aan personen als aan objecten valt binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Alhoewel een AVB – zoals deze verzekering wordt afgekort – niet verplicht is, ontkom je er soms niet aan. Opdrachtgevers eisen namelijk steeds vaker van bedrijven dat zij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Als je deze verzekering niet hebt afgesloten, gaat de opdracht mogelijk aan jouw neus voorbij.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Naast bedrijfsaansprakelijkheid kunnen jij je ook verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Hiermee verzeker jij jezelf en jouw bedrijf voor aansprakelijkheid voor (financiële) schade door beroepsfouten in het werk dat je doet. Wanneer je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, ben je niet alleen zelf verzekerd. Ook beroepsfouten van werknemers vallen binnen de dekking van deze verzekering. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is handig om af te sluiten als je anderen adviseert of een belangrijke stem hebt in grote projecten. In dat geval kan één fout namelijk grote gevolgen hebben. Word je aansprakelijk gesteld voor een fout die jij of één van jouw werknemers gemaakt heeft? Dan voorkomt een BAV – zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgekort wordt – dat je zelf opdraait voor de kosten voor het herstellen van de fout.

Waarom heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Omdat er kosten verbonden zijn aan een aansprakelijkheidsverzekeringen, kunnen wij ons goed voorstellen dat je deze verzekeringen niet blind afsluit. Daarom ben je vast benieuwd of je als ondernemer een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn niet verplicht voor bedrijven, maar het is zeker handig om ze af te sluiten. Waarom? Omdat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering je beschermt tegen de wettelijke verplichtingen om schade te vergoeden als je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet van toepassing

Heb je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan denk je misschien dat je geen beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Toch is dit wel het geval, want een particuliere verzekering kun je niet zakelijk gebruiken. Als ondernemer is het in ieder geval verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Of je ook beroepsaansprakelijkheid moet verzekeren, hangt af van jouw werkzaamheden. Houd jij je voornamelijk bezig met bijvoorbeeld denken of adviseren? Dan is het verstandig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering is onder meer geschikt voor architecten, advocaten, ingenieurs en accountants.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie