Wat doet muziek met je concentratievermogen op het werk, tijdens het boodschappen doen en in de sportschool?

Wat doet muziek met je concentratievermogen op het werk, tijdens het boodschappen doen en in de sportschool?

Redactie Baaz

Muziek luisteren is iets dat veel mensen dagelijks doen. Tijdens het boodschappen doen, het schoonmaken van het huis of in de sportschool doet iedereen zijn of haar oortjes in om naar hun favoriete muziek te kunnen luisteren.

Toch kun je je afvragen of het wel handig is om de hele dag door naar muziek te luisteren. Raak je er namelijk door afgeleid of word je er productiever van?

Gefocust of afgeleid door muziek in je oren?

Onderzoek toont aan dat mensen die repetitieve werkzaamheden uitvoeren, harder werken met muziek. De gewenning van het uitvoeren van de taken zorgt er namelijk voor dat je niet afgeleid raakt door de muziek, maar er juist meer gefocust door bent. Neurotransmitters worden aangemaakt door je brein door het luisteren van de muziek, wat je een goed gevoel geeft en je minder gestrest maakt. Moet je je echter focussen op een nieuwe taak waar je je concentratie hard voor nodig hebt? De kans dat je dan afgeleid wordt door muziek, is groot. De muziek geeft je extra prikkels en maakt het lastig voor je brein om meerdere seintjes te verwerken. Of muziek je laat focussen of juist afleidt, hangt af van de taak die je uitvoert.

Radio luisteren tijdens je dagelijkse bezigheden

Tegenwoordig luisteren steeds meer mensen naar muziek via hun headphones en oortjes. Deze oortjes sluiten het geluid van buitenaf, waardoor je je goed kunt concentreren op hetgeen waar je mee bezig bent. Zeker als je dus repetitieve taken uitvoert, zoals het schoonmaken van het huis of boodschappen doen met een boodschappenlijstje, is muziek luisteren erg effectief. Als je echter in de auto naar muziek luistert met je oortjes in, kan dit gevaarlijk zijn. Het is dan beter om de ingebouwde radio aan te zetten en naar je favoriete radiostation, zoals Radio 10, te luisteren. Ook als je moet bedenken wat je aankomende week gaat eten en welke boodschappen je hiervoor nodig hebt, kun je misschien beter even je muziek op stop zetten. Je oortjes inhouden kan daarentegen wel weer helpen, omdat je hierdoor prikkels van buitenaf afsluit.

Op het werk naar muziek luisteren

Muziek heeft niet alleen invloed op je concentratievermogen, maar ook op je creativiteit en band met collega’s. Zo prikkelt muziek je hersenen tijdens het werken, waardoor je met nieuwe ingevingen komt en ander soort verbanden legt. Het zorgt er bovendien voor dat je je flow behoudt en net iets langer doorgaat om een tekst af te maken of taak af te ronden. Wat de band met je collega’s betreft, is het belangrijk dat jullie dezelfde muziek leuk vinden. Dit kun je testen door de online radio aan te zetten en samen een radiostation uit te zoeken waar jullie graag naar luisteren. Doordat iedereen in dezelfde ruimte naar Sublime Radio luistert, ontstaat er een band en gaan jullie misschien zelfs wel samen een liedje meezingen!

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie