Wanneer is het oversluiten van een hypotheek een goed idee?

Redactie Baaz

Over het algemeen is herfinanciering waarschijnlijk een goed idee als het goed is voor uw financiën. Maar een deel daarvan hangt af van uw financiële doelen. Wilt u bijvoorbeeld een lager maandbedrag? Probeert u in totaal betaalde rente te sparen? Moet u geld uit uw huis halen met overwaarde die u heeft opgebouwd?

Hier zijn vijf situaties om over na te denken voordat u herfinanciert.

1. Hypotheekrente is gedaald

Hypotheekrentes kunnen fluctueren omdat ze worden beïnvloed door verschillende factoren. Als de hypotheekrente daalt, kunt u mogelijk sparen door een lagere rente te krijgen dan op uw bestaande lening.

Dus hoeveel moet de hypotheekrente dalen voordat u overweegt te herfinancieren? De traditionele vuistregel zegt om te herfinancieren als uw tarief 1% tot 2% onder uw huidige tarief ligt.

Zorg ervoor dat u rekening houdt met uw huidige leentermijn bij het overwegen van herfinanciering. Als u bijvoorbeeld vier jaar een hypotheek van 30 jaar heeft en u herfinanciert naar een nieuwe looptijd van 30 jaar, heeft het u in totaal 34 jaar gekost om uw huis uiteindelijk af te betalen. Bovendien betaalt u over de langere looptijd waarschijnlijk meer rente dan wanneer u voor een kortere looptijd had gekozen.

U kunt een herfinanciering calculator gebruiken om te bepalen of het oversluiten hypotheek financieel de moeite waard is.

2. Uw tegoed is verbeterd

Uw krediet is een belangrijke factor bij het bepalen van uw hypotheekrente. Over het algemeen geldt: hoe beter uw krediet, hoe lager de rente die u ontvangt.

3. U wilt een kortere leentermijn

Als u schulden wilt aflossen, kunt u uw hypotheek oversluiten naar een kortere looptijd. U kunt uw spaargeld uitbreiden als u een lagere rente kunt krijgen en uw looptijd kunt verkorten. Een kortere looptijd betekent dat u in totaal minder rente betaalt.

Maar één woord van waarschuwing: u zult waarschijnlijk uw maandelijkse betaling in ruil daarvoor verhogen, dus zorg ervoor dat het binnen uw budget past. U wilt niet het risico lopen dat uw lening in gebreke blijft.

4. Uw woningwaarde is gestegen

Als de waarde van uw huis is gestegen, kunt u ook enig voordeel halen uit herfinanciering, vooral als u andere schulden met een hoge rente heeft af te betalen of een ander financieel doel heeft.

Met een uitbetalingsherfinanciering kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten die groter is dan wat u eerder verschuldigd was op uw oorspronkelijke hypotheek, en u ontvangt het verschil in contanten. Een cash-out herfinancieren is een alternatief voor een home equity lening.

U kunt ook een uitbetalingsregeling overwegen voor verbeteringen aan uw huis of om de opleiding van een kind te betalen.

Maar u wilt er zeker van zijn dat u niet meer hypotheekrente betaalt dan de rente die u zou betalen over een schuld die u met het geld gebruikt om af te betalen.

5. U wilt converteren van een instelbaar tarief naar vast

Als de hypotheekrente stijgt en u momenteel een ARM- of variabele rentehypotheek heeft, kunt u overwegen om te herfinancieren en om te zetten in een hypotheek met vaste rente. Dat komt omdat met een ARM uw tarief hoger kan zijn dan wat u zou betalen met een hypotheek met vaste rente. Als u zich zorgen maakt over toekomstige rentestijgingen, kan een hypotheek met vaste rente u gemoedsrust bieden.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie