Waarom yoga tijdens werktijd gezond is

Jordi Smit
Yoga op het werk is een bezigheid dat steeds meer wordt geaccepteerd. Het biedt werknemers ontspanning, waardoor ze vervolgens weer actief aan het werk kunnen. Onderzoek bewijst: yoga vermindert stress, verbetert je concentratie en is goed voor je houding en humeur.

Yoga 'zweverig gedoe'

Samen met je collega's in de kleermakerszit of een zonnegroet doen. Steeds meer organisaties zetten yoga, meditatie en mindfulness in om het ziekteverzuim te beperken. Toch moet er eerst nog worden afgerekend met wat vooroordelen. Veel werknemers en werkgevers denken bij yoga namelijk aan 'zweverig gedoe', terwijl het juist zorgt voor ontspanning tjidens werktijd. De productiviteit van de werknemer na een aantal oefeningen is gelijk een stuk hoger, zo merkt Mark Jonckers (48) uit Waalwijk. "Ik werk vaak met deadlines en dat geeft stress. Ik vond ontspanning in sport, maar merkte dat ik steeds meer sport nodig had om mijn hoofd leeg te maken. Dat werkt dan op een gegeven moment niet meer."

Urgentie yoga

Waar onze lichamen gemaakt zijn om te rennen, jagen en buiten in de natuur te zijn, begeven we ons tegenwoordig vaak de hele dag op min of meer dezelfde plek. Werknemers zitten daarbij teveel in de verkeerde houding, waardoor lichamelijke klachten ontstaan. Deze klachten zorgen ervoor dat de werknemer wordt geremd in zijn werkzaamheden. Daarnaast ervaren ze te veel en te lang chronische stress die zich uiten in allerlei mentale en lichamelijke aandoeningen. Yoga op het werk kan hierbij helpen. Het helpt bij het verbeteren van de lichaamshoudingen en bevordert de doorbloeding in lichaamsdelen door het rekken, stretchen en aanspannen van verschillende lichaamsdelen.

LEES OOK: Award beloont werkgevers die bewust met gezondheid personeel omgaan

Yoga als leermiddel

Yoga kan een werknemer ook helpen om zijn eigen grenzen te bepalen, zo ontdekte Mark Jonckers. "Ik ben zo stijf als een plank en vroeg me af of yoga wel geschikt voor me zou zijn. Nu weet ik dat iedereen yoga op zijn eigen niveau kan doen. Daardoor leer je je grenzen te bepalen en dat kun je ook toepassen in je werk.'' In het buitenland is yoga onder werktijd overigens veel geaccepteerder. "Daar is yoga al veel meer ingeburgerd dan hier. Mijn man komt weleens voor zijn werk in Zweden en daar beginnen ze regelmatig met een gezamenlijke yogasessie aan de werkdag", vertelt applicatiebeheerder Iris van Gool.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi