Waarom industriële bedrijven steeds vaker voor LED-verlichting kiezen

Waarom industriële bedrijven steeds vaker voor LED-verlichting kiezen

Redactie Baaz

Namens Lukas Göck, productbeheerder gereedschap en verlichting bij reichelt elektronik

Steeds meer industriële bedrijven stappen van hun traditionele verlichting over naar LED-verlichting. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat LED-verlichting een groot aantal voordelen met zich meebrengt, zoals een lager energieverbruik, een langere levensduur, minder onderhoud en een betere belichting van de werkplek.

LED lampen zetten op een zeer efficiënte wijze elektriciteit om in licht. Ondanks een lager wattage zijn ze toch in staat om dezelfde hoeveelheid lumen en lichttemperatuur te produceren ten opzichte van gloeilampen. Door over te schakelen op LED-technologie besparen organisaties energiekosten tot wel 90% in vergelijking met traditionele verlichting.

De overheid komt met steeds strengere regelingen om het energiebewust ondernemen te stimuleren. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorpanden beschikken over minimaal energielabel C. Bedrijven die overstappen op LED-verlichting leveren door het lagere energieverbruik een positieve bijdrage aan het milieu. Door LED-verlichting niet onnodig aan te laten is de energiebesparing nog groter. Dat wordt mogelijk door de installatie van bewegingsmelders en sensoren, die ervoor zorgen dat de verlichting alleen aangaat als personen het terrein of de ruimte betreden.

Lange levensduur

LED-technologie zorgt voor energie-efficiënte verlichting en de juiste verlichtingssterkte. Om LED-verlichting optimaal te laten werken is ook een LED-driver nodig die tot taak heeft om de stroom die door een LED loopt te begrenzen. LEDs moeten namelijk tegen zowel hoge voltages als hoge ampères spanning worden beschermd. Als LEDs te warm worden, dan is er verlies aan efficiëntie en kunnen ze op de lange termijn ook doorbranden.

Een ander voordeel is de lange levensduur. LED verlichting gaat drie tot vier keer langer mee ten opzichte van traditionele verlichting. Een gloeilamp heeft 1000 branduren, halogeen 300 uur en LED-verlichting tot wel 50.000 branduren. Dat betekent dat een organisatie slechts na lange tijd de LED-lampen moet vervangen en hiermee besparen ze op de onderhoudskosten.

Verlichting aanpassen

Bij het bepalen van de hoeveelheid licht zijn afmetingen van het gebouw van belang. Hotspots worden op grote hoogte opgehangen en moeten van daaruit grote oppervlakken gelijkmatig en helder verlichten. Tevens moeten ze in staat zijn om het daglicht in voldoende mate te integreren. Een belangrijke richtlijn in dit verband is de EN 12481-1, dit is een Europese norm en stelt eisen aan de kwantiteit en kwaliteit van de verlichting van werkplekken zoals magazijnen en productiehallen.

De stralingshoek van LED-verlichting is kleiner dan die van traditionele verlichting. Dit komt door ontwerp van de LED-chips. De kleinere stralingshoek zorgt voor een betere focus van het licht op het doeloppervlak. Met LED-technologie is ook het mogelijk om verlichting individueel aan te passen. Het verbetert de veiligheid van de werkplek. Daarnaast zorgt het voor een verhoging van de productiviteit en efficiëntere werkprocessen die een positief effect op de winstgevendheid van het bedrijf hebben.

Investeringen terugverdienen

Bij de plaatsing van lichtarmaturen voor LED-verlichting is de vraag: hoeveel zijn er nodig en welke lichtintensiteit moeten ze leveren? Aan armaturen die in productiehallen en magazijnen worden opgehangen moeten we bepaalde eisen stellen. Zo mogen ze geen flikkering veroorzaken en geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Soms schrikken organisaties er uit kostenoverwegingen voor terug om voor LED-verlichting te kiezen. De aankoopprijs is maar een klein deel van de totale levenscycluskosten van LED armaturen. Door de hoge efficiëntie verdient LED-verlichting zichzelf al na enkele jaren terug en daarom is hierin investeren vanuit kostenoogpunt wel verstandig.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie