Waarom hebben jonge mannen liever geen vrouw als baas?

Bart Remmers
73 procent van de mannen onder de dertig jaar heeft liever geen vrouwelijke baas. Bij mannen van alle leeftijdsgroepen geeft gemiddeld 60 procent aan liever voor een man te werken.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Pay for People onder meer dan duizend Nederlanders. Ook werkt driekwart van de jonge mannen het liefst samen met alleen maar andere mannen.

Ook vrouwen geven voorkeur aan mannen

Opmerkelijk genoeg is een man als baas ook favoriet bij vrouwen. Meer dan de helft (54,3 procent) verkiest een baas boven een bazin. Bij vrouwen tussen de 30 en de 39 ligt dat aantal nog wat hoger. 59 procent van hen geeft de voorkeur aan werken voor een man. Als vrouwen de keus hebben, werkt 55 procent van hen zelfs het liefst met alleen maar mannen. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat op het zakelijke vlak de wensen tussen mannen en vrouwen niet zo veel van elkaar verschillen. Zo vindt driekwart van de mannen loon belangrijker dan secundaire arbeidsvoorwaarden, ten opzichte van 67,8 procent van de vrouwen.  

Leaseauto legt het af tegen loonsverhoging

Ook een leaseauto is van ondergeschikt belang vergeleken met de hoogte van het loon. Als mannen moeten kiezen tussen een (duurdere) leaseauto of een loonsverhoging, gaat 94,3 procent voor een loonsverhoging. Bij vrouwen ligt dat percentage nog net iets hoger. Maar liefst 96,8 procent van hen ziet meer heil in een loonsverhoging. 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart