Waarom elke ondernemer moet hardlopen en hoe je goed en verantwoord begint
5 redenen om te gaan hardlopen

Waarom elke ondernemer moet hardlopen en hoe je goed en verantwoord begint

Redactie Baaz

Om het drukke ondernemersleven vol te kunnen houden moet je fit zijn. Een bakje koffie kan daar bij helpen, maar wil je echt energieker worden, dan kun je het beste een paar goede hardloopschoenen aanschaffen.

Hardlopen groeit aan populariteit, dat staat vast. De laatste jaren zijn er heel wat apps voor renners verschenen waarmee je precies kunt bijhouden hoever je hebt gelopen, in welk tempo je dat deed, hoeveel chocoladetaart je daarmee hebt verbrandt en welke vooruitgang je boekt. Er zijn zelfs apps waarmee een coach je via je oordopjes vertelt wanneer je moet versnellen, vertragen of pauze moet nemen.

Wat lopen voor je doet

Het is allemaal niet voor niets: hardlopen is gezond. Tenminste, als je het een beetje verantwoord aanpakt. Daarover straks meer, eerst eens kijken wat nu precies de voordelen zijn van zo’n uitputtingsslag en waarom rennen juist voor ondernemers een must is.

  • Hardlopen maakt gelukkig

Veel hardlopers kennen het heerlijke gevoel dat ze krijgen na een rondje rennen: de wereld lijkt ineens een stuk zonniger en problemen veel kleiner dan voordat ze hun hardloopschoenen aantrokken. De veroorzakers van dit gevoel zijn neurotransmitters (serotoninen en endorfinen) die vrijkomen tijdens het rennen en je een geluksgevoel bezorgen. Niet voor niets raden psychiaters depressieve patiënten vaak aan om te gaan hardlopen.

  • Stress? Loop het eruit

Door een beetje stress presteer je misschien wel beter dan zonder enige druk, maar te veel stress legt je lam. Juist op die momenten doe je er goed aan eens een flink stuk te rennen. Ten eerste omdat hardlopen stress verminderend werkt. Ten tweede omdat de neurotransmitters die vrijkomen ervoor zorgen dat je weer zin krijgt in het nemen van initiatieven.

  • Hardlopen maakt slim

Wist je dat rennen goed is voor je IQ? Er zijn inmiddels heel wat studies die bevestigen dat duursporten (en dus hardlopen) je intelligentie flink verhoogt.

  • Een gezond lichaam presteert beter

Die zakendineetjes en eindeloze uren achter je bureau zijn misschien goed voor je onderneming, je lichaam wil hele andere dingen. Gezond eten en een beetje beweging bijvoorbeeld. Zit je liever fit op kantoor met genoeg concentratie voor ingewikkelde zaken? Trek die hardloopschoenen dan maar aan want één ding is zeker: van rennen krijg je een gezond lichaam en een flinke dosis hernieuwde energie!

Begin goed

Een goed begin is het halve werk, een cliché maar ook een gouden regel die je zeker als je aan het hardlopen gaat moet hanteren. De reden is simpel: begin je te met een te hoog tempo en/of te grote afstanden, dan is een blessure gegarandeerd en zit je voor je het weet weer maanden te suffen achter je bureau. Bovendien heb je waarschijnlijk helemaal geen tijd voor eindeloze bezoekjes aan de fysio. Een gedegen hardloopschema is dan ook een absolute aanrader. Die kun je eenvoudig online vinden bij bijvoorbeeld runnersweb, of via het inmiddels populaire Evy.

Een andere beginnerstip die je zeker niet moet overslaan is het aanschaffen van goede schoenen. Ren je eerste meters niet op je oude gympen, maar zorg dat je schoenen hebt met voldoende demping en steun. Een kleine investering, maar zeker een noodzakelijke.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie