Waarom een occasion leasen ideaal is voor ondernemers

Redactie Baaz
Een auto leasen is vaak enorm aantrekkelijk voor ondernemers. Daarmee kun je voor een vaste prijs per maand gebruik maken van een lease auto voor je bedrijf. Kun je geen passende lease auto vinden voor jouw zakelijke budget? Geen zorgen: het aanschaffen van een tweedehands lease auto is in zo’n geval een goed idee.

Voor veel modellen auto’s betaal je als occasion lease namelijk minder dan wanneer je kiest voor het leasen van een nieuwe auto. Daarom kiezen veel ondernemers voor een goedkope via zakelijke of private lease. In dit artikel lees je hier meer over.

Auto leasen voor je bedrijf: een goed idee?

Veel ondernemers denken dat het leasen van een auto voor werk alleen iets is voor grote bedrijven met een groot wagenpark. Niets is minder waar - of je nu over een bedrijf beschikt met talloze werknemers of wanneer je een zelfstandige ondernemer bent; een auto leasen voor je bedrijf is absoluut een goed idee. Een van de grote voordelen van auto lease is bijvoorbeeld dat je voor één vaste prijs per maand klaar bent met alles dat met je auto te maken heeft. In zo’n pakket voor auto leasen dat je iedere maand betaalt, zitten namelijk de kosten voor de auto maar ook voor het onderhoud ervan. Dat betekent dat je niet voor extra onverwachte kosten komt te staan wanneer je een keer pech hebt.

Dat geldt ook voor de kosten van belastingen bij het leasen van een auto. Dit soort kosten zitten altijd inbegrepen bij de maandprijs. Wat hierbij ook goed is om te weten, is dat je geen flinke investering hoeft te maken om gebruik te maken van een goede auto. Over het algemeen is een auto leasen namelijk voordeliger dan een auto kopen. Feit is dat het in ieder geval scheelt wat betreft het doen van een investering. Bij auto lease hoef je namelijk niet in één keer een flink bedrag te betalen, maar heb je een vast (lager) bedrag per maand wat je af moet lossen. Wat ook prettig is, is dat je een lease auto voor je bedrijf ook deels voor privé kunt gebruiken en andersom.

Tweedehands auto leasen: de voordelen

Wanneer je de keuze maakt voor het leasen van een auto voor zakelijk gebruik kun je kiezen uit het leasen van een nieuwe auto of het leasen van een occasion (tweedehands). De laatste jaren stappen steeds meer ondernemers over op tweedehands lease. Dat is niet heel vreemd; net als bij andere producten die je aan kunt schaffen, is een occasion leasen over het algemeen goedkoper dan een nieuwe auto leasen. Mede daarom profiteer je bij tweedehands lease van een groot aantal voordelen als ondernemer. Neem bijvoorbeeld de volgende voordelen:
 

  • De laatste jaren is tweedehands leasen in opkomst, waardoor er steeds meer aanbod komt. Dat betekent onder andere dat je meer keuze hebt in modellen en merken auto’s voor lease. Het aanbod van elektrisch rijden groeit bij auto lease bijvoorbeeld ook.
  • Omdat een occasion leasen vaak voordeliger is dan een nieuwe auto leasen houd je geld over dat je op andere manieren in je onderneming kunt steken.
  • Kies je voor een tweedehands auto leasen dan is die auto direct beschikbaar. Bij nieuwe auto’s is dit meestal niet het geval, omdat die auto vaak op maat en voorkeuren wordt gemaakt.
  • Bij tweedehands lease auto’s profiteer je over het algemeen van contracten die minder lang duren dan een contract van een nieuwe lease auto. Daar kun je bijvoorbeeld kiezen uit een contract van 12 of 18 maanden om daarna weer over te stappen naar een nieuw contract.
  • Lease je een tweedehands auto dan profiteer je vaak van een lagere bijtelling.
  • Wat tot slot prettig is aan een tweedehands auto leasen in plaats van kopen is dat onderhoudshistorie en eventueel schade bekend is bij de leasemaatschappij. Op basis daarvan kun je dus kijken of je een occasion wel of niet wilt leasen.

Kies je voor private of zakelijk leasen bij een occasion?

Er zijn kort samengevat dus volop mogelijkheden en voordelen voor het leasen van een occasion als ondernemer. Je moet alleen nog wel weten dat je naast de keuze voor nieuw of tweedehands moet kijken of je kiest voor private of zakelijk leasen. Bij occasions heb je deze keuze namelijk ook. Veel ondernemers maken (nog) gebruik van private lease, maar is dat wel zo voordelig? Bij deze vorm van leasen mag je als ondernemer namelijk geen btw verrekenen en mag je de kosten van private lease meestal ook niet aftrekken. Wat je wel kunt doen, is 19 cent rekenen voor iedere zakelijk gereden kilometer als reiskosten.

Bij zakelijke lease mag je de maandelijkse kosten voor een occasion wel aftrekken; ook mag je de btw verrekenen. Waar je echter wel rekening mee moet houden, is dat 22% van de nieuwwaarde van zo’n auto bij je brutoloon wordt opgeteld. Waarom dat zo is? Heel simpel: de overheid verwacht, en dat gebeurt ook vaak, dat zo’n zakelijke lease auto vaak ook wordt ingezet voor privé doeleinden. Wil je toch voordeliger uit zijn? Dan is het aan te raden om elektrisch te leasen.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie