Waar moet je rekening mee houden bij het verhuizen van een domeinnaam?

Waar moet je rekening mee houden bij het verhuizen van een domeinnaam?

Redactie Baaz

Voordat je een eigen website kunt bouwen, registreer je allereerst de gewenste domeinnaam. Dit doe je bij een registrar, oftewel hostingprovider. Sommige mensen parkeren hun domein jarenlang bij dezelfde hostingprovider, terwijl anderen hem meermaals verhuizen. De kosten zijn vaak de reden voor een verhuizing. Is jouw website ook aanzienlijk duurder geworden? Dan wil je deze mogelijk ook verhuizen. Wij vertellen je hier waar je rekening mee moet houden bij het verhuizen van jouw domeinnaam.

Maak altijd eerst een back-up van jouw website

Als je jouw domeinnaam verhuist, komt deze op een andere server te staan. Zo’n verhuizing verloopt in de meeste gevallen probleemloos, maar dat is niet altijd het geval. Er kunnen bijvoorbeeld gegevens verloren gaan. Hier zit je uiteraard niet op te wachten, want je moet jouw website dan (grotendeels) opnieuw bouwen. Om dergelijke problemen te voorkomen, maak je altijd eerst een back-up van alle gegevens die je bij jouw huidige hostingprovider hebt opgeslagen. Dit kan op jouw computer, maar je kunt bijvoorbeeld ook een externe harde schijf gebruiken om de gegevens op te slaan.

Ga op zoek naar een nieuwe hostingprovider

Voordat je jouw domeinnaam kunt verhuizen, moet je eerst een andere hostingprovider (reigstrar) gevonden hebben. Gelukkig is dit niet bepaald lastig. Wanneer je op het internet zoekt op ‘domeinnaam verhuizen’ krijg je talloze resultaten. Sommige mensen registreren hun domein bij de eerste de beste hostingprovider die zij tegenkomen. Dit kan de juiste keuze zijn, maar vaak pakt dit verkeerd uit. Vergelijk hostingproviders daarom eerst met elkaar. Dankzij zo’n vergelijking vind je zeer waarschijnlijk de beste provider. Daarbij komt dat een vergelijking jou helpt aan goedkope webhosting.

Kies voor een hostingprovider met verhuisservice

Het verhuizen van een domeinnaam heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Je moet namelijk van alles regelen om de verhuizing in goede banen te leiden. Heb je hier geen verstand van? Dan is een foutje snel gemaakt. Hier zit je niet op te wachten. Kies daarom voor een hostingprovider met verhuisservice. De verhuizing van jouw domeinnaam wordt in dat geval door de provider geregeld. Je hoeft er zelf amper iets voor te doen, maar toch weet je zeker dat de verhuizing van jouw domeinnaam op de juiste manier verloopt.

Hosting wel of niet meeverhuizen?

Een domeinnaam en webhosting worden vaak in één adem genoemd. Daarom denk je mogelijk dat een webhosting pakket automatisch meeverhuist als je jouw domeinnaam elders registreert. Toch is dit niet het geval. Je kunt er namelijk voor kiezen om de webhosting wel bij de huidige partij te laten staan. Waarom je dit zou doen? Omdat je tevreden bent over de diensten die zij aanbieden of omdat de prijs van de hosting gunstig is. Vraag jezelf daarom goed af of je jouw hosting wel of niet mee wilt verhuizen.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie