Voortaan beslissen gemeenten over koopzondagen
Voortaan beslissen gemeenten over koopzondagen

Voortaan beslissen gemeenten over koopzondagen

Redactie Baaz
Wel of niet op zondag open en wie bepaalt dat eigenlijk? Tot voor kort mochten alleen winkels in toeristische gebieden vaker dan twaalf keer per jaar open.

Grote strijd was er in Tilburg, waar de rechter plotseling besloot dat winkels zich niet vaker dan twaalf keer per jaar mochten openstellen. Tilburg is niet toeristisch genoeg, zo oordeelde de rechter. De Tilburgers kunnen opgelucht ademhalen, vanaf nu is alleen toestemming van de gemeente nodig om de zondagrust te verbreken. Of een plek een toeristische trekpleister is doet dus niet meer ter zake.

Stemmen

Het initiatief-wetvoostel was afkomstig van Tweede Kamerleden van D66 en GroenLinks. VVD, PvdA, PVV, D66, GroenLinks, PvdD, 50PLUS en bijna het gehele CDA stemde voor de wet. SP, SGP, ChristenUnie en de OSFwaren en de CDA-senatoren Van Bijsterveld en Franken stemden tegen.

Wanneer de wet precies van kracht wordt is nog niet bekend, de indieners hopen op 1 juli 2013. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft overigens toegezegd de nieuwe wet binnen drie jaar te evalueren. In die evaluatie zal dan ook gekeken worden naar de economische en sociale gevolgen van kleine winkeliers en medewerkers.  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie