Voorkom financiële laaggeletterdheid en verklein de kloof
Voorkom financiële laaggeletterdheid en verklein de kloof

Voorkom financiële laaggeletterdheid en verklein de kloof

Redactie Baaz

Miljoenen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer, tablet of smartphone. Hierdoor ervaren zij dagelijks problemen, waaronder het moeilijk kunnen vinden én houden van geschikt werk, taalachterstand bij henzelf en hun kinderen, en schriftelijke en digitale communicatieproblemen. Je kunt je voorstellen dat deze mensen door deze laaggeletterdheid steeds verder van de maatschappij af staan, met de vergroting van de kloof - die Sander Schimmelpenninck goed onder de aandacht wist te brengen - als gevolg. Laten wij ervoor zorgen dat financiële laaggeletterdheid daar niet nog een schepje bovenop doet.

Terwijl pensioenstelsels onder druk staan, spaarrentestanden bijzonder lang laag blijven, stevige inflatie onze koopkracht beperkt en armoede schrikwekkende vormen aanneemt, blijven velen van ons voorlopig het liefst zo ver mogelijk van hun financiën vandaan. Niet vanwege onwil, maar bij een op de zes Nederlanders vanwege onkunde en kennisgebrek – blijkt uit recent onderzoek dat BUX deed onder duizend Nederlanders. Laten we het die mensen zo makkelijk mogelijk maken, te beginnen bij duidelijk taalgebruik.

Sociale motief voor financiële grip
Misschien nog belangrijker dan het economische aspect, is het sociale motief om meer betrokken te zijn bij je eigen financiën. Want wie baas is over zijn eigen portemonnee, heeft meer grip over zijn totale leven en zo een stevigere positie in de maatschappij. In een samenleving waar (financieel) individualisme groeit, neemt het belang van je eigen boontjes doppen namelijk automatisch toe. Gebeurt dit niet, dan wordt de steeds groter wordende kloof nóg groter. Het is tijd om dat tij te keren, waarbij simpele taal de brug kan zijn.

De brug slaan met versimpeling
Om de kloof niet verder te laten groeien, kunnen we in financieel opzicht helpen door beleggen toegankelijk te maken voor iedereen, te beginnen bij financiën versimpelen en daarbij duidelijk taalgebruik hanteren. We moeten iedereen de basisprincipes van beleggen bijbrengen op een zo simpel mogelijke manier, en het in één adem met sparen benoemen. Leg het uit alsof je het aan een kind uitlegt of sterker nog, laten we het aan onze kinderen uitleggen. Vermijd termen als ‘democratisering van private beleggingen’, volatiliteit of keuzedividend maar benoem het als het is. En welk doel het dient. Hierdoor wordt beleggen sneller gemeengoed en ziet iedereen het als een even laagdrempelige financiële optie voor vermogensbeheer en -opbouw als sparen.

Lees ook: Nieuwe AI-techniek van Read Easy.ai maakt internet toegankelijker voor laaggeletterden

Lees ook: Lekker lezen

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie