Voordelig schenken uit een bedrijf, wil je dat?

Voordelig schenken uit een bedrijf, wil je dat?

Redactie Baaz

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat geld schenkt aan bijvoorbeeld een kind of kleinkind flink toegenomen. Het is fijn als je je (klein)kind een financiële opstap wel kan gebruiken, en je als (groot)ouder hiervoor kunt zorgen. Zoals om een dure studie te bekostigen, of voor de aankoop van een eerste woning. Door vermogen over te hevelen voorkom je een mogelijke vermogensrendementsheffing en erfbelasting. Schenkingen worden meestal privé gedaan. Het is echter ook mogelijk om dit vanuit een onderneming te doen. Het is echter belangrijk goed te onderzoeken of dit wel fiscaal aantrekkelijk is. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om privé of vanuit een bedrijf te schenken.

Hoeveel kun je belastingvrij schenken?

Wil je schenken aan je kinderen of kleinkinderen? Dan is het belangrijk om te weten tot welke bedragen dit belastingvrij mogelijk is. Vooral omdat voor schenken 2021 andere bedragen gelden dan in 2022. Zo mag je aan kinderen in 2021 volgens de jaarlijkse vrijstelling maximaal 6.604 euro belastingvrij schenken. Per 1 januari 2022 vervalt de verhoogde vrijstelling van 1.000 euro. Na deze datum kan nog maar 5.677 euro geschonken worden. Aan anderen zoals kleinkinderen mag je in 2021 maximaal 3.244 euro belastingvrij schenken, terwijl dit in 2022 nog maar 2.273 euro zal zijn.

Naast jaarlijks schenken zijn er ook eenmalige schenkingen mogelijk. In 2021 kun je 26.881 euro eenmalig schenken, dit zal vanaf 2022 27.231 euro bedragen. Daarnaast geldt in 2021 een eenmalig verhoogde vrijstelling voor een studie á 55.996 euro. Deze zal na 1 januari 2022 56.724 euro bedragen. Tot slot is er ook nog de jubelton. Voor de verhoogde vrijstelling voor de aankoop, afbetaling of verbetering van een woning geldt in 2021 een bedrag van 105.302 euro en in 2022 106.671 euro. Houd er hierbij rekening mee dat de jubelton mogelijk al in 2022 afgeschaft gaat worden. Ontvangers hebben overigens nog twee jaar lang de tijd om het geld te besteden nadat ze het hebben ontvangen.

Schenken vanuit een bv

Zoals gezegd schenken de meeste mensen privé. Maar wat als je niet voldoende eigen spaargeld hiervoor hebt? Maar wel een bv met voldoende liquide middelen? Dan kun je ervoor kiezen een bedrag uit de bv te halen. Of dit fiscaal interessant is, hangt af van de financiële situatie van de bv. Hoewel er minder vennootschapsbelasting betaald zal hoeven te worden, zal je wel heffingen over het onttrokken bedrag moeten betalen. Schenk je rechtstreeks vanuit de bv, dan zal de dga belast worden met een aanmerkelijkbelangheffing á 26,9 procent. Een andere mogelijkheid is overigens nog een schenking op papier. Een relatief dure optie, aangezien de schenker jaarlijks minimaal zes procent rente moet betalen aan de ontvanger.

Kortom: er zijn opties om te schenken uit een bedrijf, maar meestal is dat niet het meest aantrekkelijk. Wil je schenken, kijk dan goed welke mogelijkheden er zowel privé als zakelijk zijn, en reken door welke fiscaal het interessants is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie