Volvo Cars wil kwart gerecyclede kunststoffen in elke nieuwe Volvo vanaf 2025

MVO
Bart Remmers
Volvo Cars kondigt aan dat vanaf het jaar 2025 minstens een kwart van de gebruikte kunststoffen in elk nieuw Volvo-model gerecycled is.

Ook dringt Volvo bij toeleveranciers in de autosector erop aan nauwer samen te werken met autofabrikanten om op die manier onderdelen van de volgende generatie te ontwikkelen die zo duurzaam mogelijk zijn. Hierbij zouden vooral meer gerecyclede kunststoffen moeten worden gebruikt.

Om de ambitie kracht bij te zetten, onthult Volvo een speciale versie van zijn succesvolle premium SUV Volvo XC60 T8 Twin Engine waarbij verschillende kunststof onderdelen zijn vervangen door equivalenten van gerecycled materiaal.

Ecologische voetafdruk

'Volvo Cars zet zich continu wereldwijd in voor het minimaliseren van zijn ecologische voetafdruk', aldus Håkan Samuelsson, President en CEO van Volvo Cars. 'De zorg voor het milieu is een van onze kernwaarden en we blijven zoeken naar nieuwe manieren om dit in onze business te verwerken. De gepresenteerde Volvo XC60 is hier een uitstekend voorbeeld van.'

De middenconsole van de Volvo XC60 in kwestie is gemaakt van hernieuwbare vezels en kunststoffen van ouwe visnetten en maritieme touwen. De vloerbedekking bevat vezels die gemaakt zijn van petflessen en een mengsel van gerecycled katoen van kleding. En ook in de stoelen zitten vezels van petflessen verwerkt. Voor het geluidsabsorberende materiaal onder de motorkap is gebruik gemaakt van gebruikte stoelen uit oude Volvo-modellen. 

Geëlektrificeerde auto’s

Vorig jaar kondigde Volvo Cars aan dat alle nieuwe Volvo-modellen die na 2019 geïntroduceerd worden, geëlektrificeerd zijn. Nog vorige maand heeft Volvo deze belofte kracht bijgezet door te stellen dat per 2025 de helft van de wereldwijde omzet uit de verkoop van geëlektrificeerde auto’s moet komen.

Verder streeft Volvo ernaar dat vanaf 2025 alle productiefaciliteiten klimaatneutraal opereren. De eerste klimaatneutrale fabriek werd begin dit jaar geopend, in de Zweedse stad Skövde.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart