Airco op de zaak? Deel van het probleem!

MVO
Aimée van Vuuren
Door de hete zomer van 2018 en de huidige hittegolf is de vraag naar airco’s erg gestegen, hier werd in het Klimaatakkoord geen rekening mee gehouden. Dit terwijl de apparaten relatief gezien vervuilend kunnen zijn en extra problemen kunnen geven.

Niet benoemd in rapport

Klimaatverbond Nederland, de milieuadviseur die lokale overheden helpt om ambitieus klimaatbeleid mogelijk te maken, vindt het belangrijk dat koeling een rol speelt in het Klimaatakkoord. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft in haar rapport van mei 2019 gewaarschuwd over de groeiende elektriciteitsvraag. Het zou volgens hun een blinde vlek zijn in het energiedebat dat nu gaande is.

LEES OOK: Klimaatakkoord: wat verandert er voor jou?

Klimaatprobleem met airco’s

Uit het onderzoek van Klimaatverbond Nederland bleek dat 40 procent van de energievraag de behoefte spiegelt aan warm tapwater. 30 procent gaat naar verwarming van een woning of kantoor en de andere 30 procent gaat naar de verkoeling in een woning of pand. De vraag naar verkoeling zal in combinatie met het veranderende klimaat niet gaan afnemen. Dit veroorzaakt een vervelend klimaatprobleem dat hoogstwaarschijnlijk opgelost kan worden als er nu maatregelen worden genomen en in het Klimaatakkoord worden opgenomen.

Kwartiermaker koeltebeleid Jan Engels reageert: ‘Als de koeltevoorziening geen onderdeel is van de energiestrategie kan dit leiden tot verkeerde investeringsbeslissingen die later tegen hoge kosten hersteld moeten worden.’

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aiméevan Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAimée