Vertrouwen producenten neemt toe

Redactie Baaz
Het producentenvertrouwen steeg van 3,4 in november naar 4,7 in december. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid.

De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand, meldt het CBS. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,6). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Positiever over orderportefeuille en verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in december positiever over hun orderportefeuille en de productie in de komende drie maanden dan in november. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde.

Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in december positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Productie industrie groeit verder

In alle industriebranches is het vertrouwen positief. Producenten in de hout- en bouwmaterialen industrie zijn het meest positief, gevolgd door de ondernemers in de textiel- en kledingindustrie. Het vertrouwen van de transportmiddelenondernemers is echter het meest gestegen.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 0,6 procent hoger dan in oktober 2015. De stijging is een stuk kleiner dan in september. Al dertien maanden produceert de industrie echter meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Duitse producenten ook optimistisch

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in december positiever dan in november. Het aantal Duitse ondernemers dat hun productie in de komende maanden denkt op te schroeven, is toegenomen. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 1,3 procent hoger dan in oktober 2015.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie