Verspilling van 1,64 miljard euro als buitenlandse afgestudeerden Nederland verlaten

Verspilling van 1,64 miljard euro als buitenlandse afgestudeerden Nederland verlaten

Redactie Baaz

Elk jaar dragen buitenlandse studenten zo’n € 1,64 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Deze positieve bijdrage staat op de tocht - om verschillende redenen - en dat kost de Nederlandse schatkist veel geld. Kristian Voldrich spreekt tijdens het Upstream Festival in Rotterdam over zijn oplossing; een acceleratorprogramma voor buitenlandse afgestudeerden. Het programma helpt hen integreren in de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat voorkomt de kostbare brain drain en zorgt voor een inclusiever en diverser arbeidsbeleid.

"Het helpen van buitenlandse afgestudeerden om werk te vinden in Nederland is een win-win voor de Nederlandse economie", zegt Kristian Voldrich, oprichter van College Life Accelerate. "Het gesubsidieerde collegegeld wordt terugbetaald in de vorm van belastingen en arbeidstekorten worden opgevuld. Daarbij verdringen ze geen Nederlandse arbeidskrachten want er zijn grote arbeidstekorten in sectoren als ICT. De ICT sector kan alleen verder groeien als inclusiviteit en diversiteit belangrijke pijlers van het HR beleid worden, want er heerst nog teveel een witte mannencultuur."

Zoekjaar visa verlengen

Internationaal afgestudeerden dragen gemiddeld genomen een positieve netto bijdrage aan de Nederlandse schatkist. Afgestudeerden die van buiten de EU komen, dragen zelfs tussen de € 36.000 en € 56.000 per persoon meer bij aan de Nederlandse economie dan afgestudeerden uit EU-landen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau. Voldrich: “Daarom is het onbegrijpelijk dat de IND besloten heeft om de Zoekjaar-visumaanvragen die binnenkort aflopen, niet te verlengen. Met dit visum hebben buitenlandse afgestudeerden de mogelijkheid om een heel jaar te werken zonder beperkingen. De IND zou het beleid kunnen versoepelen om de brain drain tegen te gaan en economische groei te garanderen.”

College Life programma gaat brain drain tegen

"Als je erover nadenkt, heb je maar een jaar om te integreren in Nederland", zegt Pratyaks Arneja, een 22 jaar oude Corporate Finance afgestudeerde uit India. "Behalve dat ik toegang krijg tot de arbeidsmarkt, doet de overheid niets om me te helpen slagen in het opbouwen van een succesvolle carrière. Terwijl ik graag langer in Nederland zou blijven en hier in de tech sector wil werken."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie