Vergeet wat je weet over overhemden: LABFRESH schudt de kledingmarkt op

MVO
Geert van der Klugt
Na een immens succesvolle crowdfunding-campagne op modern platform Kickstarter zet het eveneens moderne LABFRESH door als merk voor innovatieve overhemden, polo’s en T-shirts. Hebben we het over kleding, dan nemen we innovatief niet licht in de mond. Door stijlvolle ontwerpen te behandelen met een unieke waterbestendige en antibacteriële mix is LABFRESH’ kleding tot drie-en-een-half keer zo lang te dragen tussen wasbeurten dan reguliere kleding. Wij namen de proef op de som, testten een overhemd en willen niet meer terug.

Maandagochtend op de strijkplank een wijnvlek ontdekken op je best passende overhemd: tragisch. De rouw zet in, werken zal toch moeten, dus neem je genoegen met een tweede keuze. Het probleem is duidelijk, de oplossing suboptimaal.

LABFRESH

’s Weekends kiezen om de favoriete werkkleding in de kast te laten hangen, vrezend voor een omgestoten pilsje; koffiekoppen behandelen als een pasgeboren kind, bang voor een bruine vlek; tweemaal per week wassen omdat je kast vol hangt met identieke shirts. Nergens voor nodig, vinden Nederlandse ondernemers Kasper Brandi Petersen en Lotte Vink, oprichters van LABFRESH. Zij maken overhemden en T-shirts die niet alleen praktisch zijn, maar bovendien goed zitten en vallen. De technologie waarmee LABFRESH haar kleding waterbestendig, antibacterieel en makkelijk te verzorgen maakt is geen gimmick, maar een aanvulling op toch al kwalitatieve kleding.

Groen

Een (in dit artikel ongenoemde) redacteur nam het op zich om twee dagen lang in hetzelfde LABFRESH-overhemd rond te lopen. Geen geur of vlek te bekennen. Bestaat je garderobe uit kledingstukken die tot drie-en-een-half maal zo lang gedragen kunnen worden als normaal, dan ben je logischerwijs minder vaak genoodzaakt kleding te wassen. Elke wasbeurt verbruikt zo’n 20 liter water, elke dag dat een overhemd langer gedragen wordt bespaart een aanzienlijke hoeveelheid. Bovendien is een kwart van het totale energieverbruik van een gemiddeld huishouden te danken aan wassen: verminder je het aantal wasbeurten, dan verminder je zowel jouw vaste lasten als ecologische voetafdruk.

MVO

Ook in het productieproces van zijn coating en textiel stelt de scale-up zich maatschappelijk verantwoordelijk op. LABFRESH-kleding wordt uitsluitend in Europa gemaakt, locaties waar dit gebeurt worden voorzien van een LABFRESH-medewerker en jaarlijks bezocht, mede ter controle van de werkomstandigheden. Het doet goed te kunnen vertellen dat het bedrijf  ‘gewoontjes’ in Amsterdam begonnen en gevestigd is. Hetzelfde bedrijf dat verantwoordelijkheid neemt voor zijn maatschappelijke invloed, de mode-industrie opschudt met waarden en normen, jou en mij de mogelijkheid geeft om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Hetzelfde bedrijf dat al met al gewoon super praktische kleding maakt.

Een absolute aanrader: bezoek de website, verrijk je garderobe en steun een team van voorbeeldige, jonge Nederlandse ondernemers. 

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert