Vereniging insolventieadvocaten roept op tot aanpassing faillissementswet

Vereniging insolventieadvocaten roept op tot aanpassing faillissementswet

Redactie Baaz
Insolad, de vereniging van insolventieadvocaten stelt een flinke aanpassing van de faillissementswet voor, waarin bedrijven die uitstel van betaling hebben aangevraagd, net zo makkelijk personeel kunnen ontslaan als wanneer ze failliet zouden gaan.

Meer kans op redding

Met deze maatregel hoopt de vereniging dat ondernemingen die ten onder dreigen te gaan makkelijker kunnen worden gered, meldt het FD. Onder de huidige wetgeving is het lastig nog reorganisaties door te voeren bij noodlijdende bedrijven omdat het personeel niet kan worden ontslagen. Te veel bedrijven gaan hierdoor alsnog ten onder, aldus Insolad. De organisatie roept dan ook op om de huidige surseance te moderniseren.

Lasten verdelen

Naast de wijziging om ontslagen makkelijker te maken wil Insolad ook dat preferente crediteuren als de fiscus, het UWV en zelfs banken hun vorderingen moeten opschorten. Ook moet er de mogelijkheid komen om met alle partijen akkoorden te sluiten, waardoor ook aandeelhouders een deel van de last kunnen dragen. Deze maatregelen zijn op dit moment alleen mogelijk wanneer er een definitief faillissement is. Als laatste maatregel wil Insolad dat leveranciers maximaal zes maanden lang essentiele goederen en diensten blijven leveren om het voortbestaan van de onderneming zeker te stellen.

Kritiek

Werkgeversorganisaties zijn blij met het voorstel, maar de vakbonden zijn het absoluut niet eens met de plannen. Bij Insolad zijn ruim zeshonderd bewindvoerders en curatoren aangesloten, die overigens nog moeten stemmen over de plannen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie