Veel ondernemers hebben moeite met vervullen vacatures

Veel ondernemers hebben moeite met vervullen vacatures

Redactie Baaz
Ondanks de aantrekkende economie blijken Nederlandse bedrijven moeite te hebben om vacatures te vervullen.

Dit blijkt uit recente data van vacaturesite Indeed. Het bedrijf onderzocht de functies die in Nederland langer dan zestig dagen openstonden op de site.

De moeilijkst te vervullen vacature is de functie van verzorgende individuele gezondheidszorg niveau 3: van al deze vacatures stond 48,5 procent langer dan zestig dagen online.

Mismatch op de arbeidsmarkt

​De data laten zien dat een groot deel van de moeilijkst te vervullen vacatures afkomstig is uit de zorgsector. Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: 'De zorgsector vertoont opvallend veel langdurig openstaande vacatures. Een van de redenen is de mismatch op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn. Dit blijkt ook uit het Arbeid in Zorg en Welzijn-rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Terwijl de vraag naar werknemers in de sector toeneemt, zijn er steeds minder mensen die een studie in die richting volgen. Verder kromp de sector de afgelopen jaren, met een grote uitstroom en vergrijzing van werknemers tot gevolg. Men verwacht in 2020 een groot tekort aan zorgpersoneel.'

Volgens cijfers van het CBS steeg het aantal banen in het laatste kwartaal van 2016 sterk dankzij een aantrekkende economie. Er is zelfs sprake van de grootste groei in vijf jaar tijd. Wel blijven functies langer openstaan doordat het aantal vacatures sneller toeneemt dan het aantal vervulde vacatures, aldus het CBS.

Bedrijven die moeite hebben om vacatures te vervullen, doen er goed aan te investeren in een goed werving- en selectieproces. Poos: 'Goed personeel is een van de belangrijkste succesfactoren voor de groei van bedrijven. Werknemers zijn immers de spil van je bedrijf, en alleen met gekwalificeerd en gemotiveerd personeel kun je de concurrentie vóór blijven – nu en in de toekomst.'

Enkele tips om vacatures te vervullen 

Zoek het talent op 

Snelgroeiende bedrijven moeten vaak een hoop mensen in één keer aannemen om de groei bij te benen. Belangrijk hierbij is om te kijken waar bepaalde groepen werknemers zich bevinden. Ben je bijvoorbeeld een techbedrijf en op zoek naar ingenieurs? Richt je op gebieden met een sterke technische focus, zoals Eindhoven, Delft of Twente, en bekijk de mogelijkheden voor het openen van een lokale vestiging. 

Haal het talent naar je toe

Mensen liever naar je toe halen? Zorg dat het de moeite waard is om voor jouw bedrijf of organisatie aan de slag te gaan. Bied aantrekkelijke verhuisregelingen aan en investeer in uitgebreide sollicitatiegesprekken om een toekomstige werknemer te vertellen wat hij of zij kan verwachten van jouw bedrijf. Zorg ook voor goede carrièremogelijkheden binnen je bedrijf en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Maak flexibel werken mogelijk 

Het is niet voor elk bedrijf mogelijk een lokale vestiging te openen of werknemers naar zich toe te halen. Met de moderne techniek in het achterhoofd kun je ook dit probleem echter ondervangen: zorg dat (potentiële) werknemers de middelen en kennis hebben om overal te kunnen werken. Extra pluspunt: onderzoek toont aan dat 98 procent van de werkenden vindt dat flexibel werken een positieve invloed heeft op productiviteit. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie