Uurtarieven zzp’ers en gedetacheerden blijven achter bij cao-lonen

Uurtarieven zzp’ers en gedetacheerden blijven achter bij cao-lonen

Redactie Baaz

De uurtarieven van flexibel werkenden, zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, zijn in 2023 gemiddeld 4,3 procent gestegen ten opzichte van 2022. Deze stijging blijft iets achter bij de ontwikkeling van de cao-lonen. Voor 2024 wordt een gemiddelde tariefstijging van één tot twee procent verwacht. Dit blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group.

Over 2023 bedroeg de gemiddelde afgesproken loonsverhoging voor vast personeel zes procent, volgens cijfers van het CBS. Uit de inhuurdata van HeadFirst Group blijkt dat professionals die in 2023 aan een nieuwe opdracht begonnen een lagere stijging ervaarden, namelijk 4,3 procent. Het gemiddelde uurtarief van hoogopgeleide zzp’ers en gedetacheerden ligt momenteel op €95,80.

De uurtarieven van flexibel werkenden zijn de afgelopen jaren continu gestegen, over 2022 en 2023 zelfs met meer dan vier procent. Door de haperende economie, het toenemend aanbod zzp’ers en gedetacheerden op de arbeidsmarkt en de dalende inflatie is het zeer onwaarschijnlijk dat dit ook in 2024 gaat gebeuren. Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group, zegt hierover: “Ons voorspellingsmodel toonde op basis van al deze factoren een tariefdaling van vier tot zes procent, maar dat achten we niet realistisch. De uitzonderlijke inflatiesituatie in de afgelopen 2 jaar, heeft het robuuste voorspelingsmodel uit het lood geslagen. We beschouwen een lichte stijging van 1 tot 2 procent als meest waarschijnlijke scenario. ”

 

Schaarste blijft, ondanks lichte groei economie


Waasdorp merkt op dat verschillende ontwikkelingen wijzen op een mogelijke verlichting van de schaarste op de arbeidsmarkt, maar dat nauwelijks effect heeft op de feitelijke schaarste. “We hebben te maken gehad met negen maanden van economische krimp, maar juist in het vierde kwartaal van 2023 was er een kleine opleving (+0,3 procent). We zien al kwartalen lang een afname in vacatures, toch blijft de vraag extreem hoog en het werkloosheidspercentage laag. Tegelijkertijd neemt het aantal faillissementen en reorganisaties toe. Dit brengt meer personeel op de arbeidsmarkt, al is dat slechts een druppel op een gloeiende plaat. Zowel het toenemende aanbod aan talent en de mate van beweging op de arbeidsmarkt is in historisch perspectief en absolute zin nog steeds zeer klein.”

Daarnaast is een afname van schaarste niet terug te zien in de sourcingsdruk bij zzp’ers. De frequentie waarin zij benaderd worden voor een opdracht, laat namelijk een stijgende trend zien. Gemiddeld worden zzp'ers achttien keer per jaar benaderd. Ter vergelijking: mensen in loondienst worden gemiddeld ongeveer negen keer per jaar benaderd. Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, benadrukt: “Deze cijfers tonen de aanhoudende vraag naar flexibele arbeid en de groeiende belangstelling voor het zzp-schap binnen de arbeidsmarkt. Het is onmiskenbaar dat hoogopgeleide professionals een onschatbare bijdrage leveren aan Nederland, met een maatschappelijke en economische waarde van circa 4,4 miljard euro per jaar. Dit benadrukt ook het belang voor zzp'ers om hun profiel en vaardigheden goed te presenteren, en voor organisaties om effectieve strategieën te ontwikkelen om vast en flexibel talent aan te trekken en te behouden in een competitieve arbeidsmarkt.”

Meer inzichten in de tariefontwikkelingen van professionals over 2023 en in 2024? Download de nieuwste Talent Monitor gratis op headfirst.group.

 

Over HeadFirst Group


HeadFirst Group is een toonaangevende, internationale HR tech dienstverlener en het grootste platform voor professionals in de Benelux, actief in vijftien Europese landen. De organisatie biedt een diversiteit aan HR-oplossingen, zoals Managed Service Providing, Recruitment Process Outsourcing, intermediaire dienstverlening (matchmaking, contracting) en HR-consultancy. Er werken meer dan 25 duizend professionals bij ruim vijfhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van meer dan twee miljard euro. De belangrijkste merken van HeadFirst Group zijn de MSP (incl. intermediaire dienstverlening) labels HeadFirst, Between en Staffing Management Services, RPO- en recruitment specialist Sterksen, IT talent sourcer StarApple en het Belgische HR-techbedrijf ProUnity.

 

Over Intelligence Group


Intelligence Group is een Internationaal Data & Techbedrijf op het gebied van arbeidsmarkt- en recruitmentdata. Intelligence Group richt zich op het verzamelen, opslaan en verrijken van arbeidsmarkt gerelateerde data ten behoeve van de verbetering van de werving van personeel (of werknemers) door werkgevers en de employability/arbeidsmarktkansen van werknemers. Deze data worden in een grote diversiteit beschikbaar gesteld aan opdrachtgevers, via rapporten, dashboards en API's.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie