UTP kabels kopen? Uitleg en tips

UTP kabels kopen? Uitleg en tips

Redactie Baaz

Een UTP (Unshielded Twisted Pair) kabel is nog steeds de beste keuze wanneer je stabiel internet nodig hebt.  Terwijl een draadloze WiFi verbinding vaak met latency te kampen heeft en door pieken en dalen niet altijd de meest stabiele interconnectie biedt, is dat met een UTP kabel niet het geval. Maar welke UTP kabels kun je dan best kopen? Lees hieronder de uitleg en extra tips.

Een UTP (Unshielded Twisted Pair) kabel is nog steeds de beste keuze wanneer je stabiel internet nodig hebt. 

Terwijl een draadloze WiFi verbinding vaak met latency te kampen heeft en door pieken en dalen niet altijd de meest stabiele interconnectie biedt, is dat met een UTP kabel niet het geval.

Maar welke internetkabels kun je dan best kopen? Lees hieronder de uitleg en extra tips.

Verschillende categorieën en uitvoeringen

UTP kabels worden opgedeeld in verschillende categorieën. Die worden weergegeven als CAT5, CAT6, CAT5e ...

Hoe hoger de categorie, hoe sneller de verbinding zal zijn. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat de snelheid van je internetprovider en je modem ook een rol spelen bij het bepalen van de uiteindelijke verbindingssnelheid.

Naast de snelheid speelt ook de bandbreedte een rol bij je keuze. Dat staat voor de hoeveelheid data die kan verzonden worden.

Een overzicht van de UTP categorieën met bandbreedte en maximale snelheid:

 • UTP CAT5: 100MHz bandbreedte & max. 100 Mbit/s
 • UTP CAT5e: 100MHz bandbreedte & max. 1.000 Mbit/s
 • UTP CAT6: 250MHz bandbreedte & max. 1.000 Mbit/s
 • UTP CAT7: 600MHz bandbreedte & max. 10.000 Mbit/s

Moet de UTP kabel een groot gezin van internet voorzien waarbij meerdere mensen tegelijkertijd streamen, gamen of grote bestanden downloaden/uploaden? Dan kies je best voor een CAT6 kabel. Die is wat duurder dan de CAT5 en CAT5e maar daarmee ben je wel klaar voor de toekomst.

Wat is het verschil tussen FTP en UTP kabel?

Naast UTP kabels die standaard gebruikt worden in computer netwerken zoals bijvoorbeeld van je pc naar de modem, bestaan er ook FTP kabels.

FTP kabels zijn beschermd tegen storing van buitenaf. Ze zijn voorzien van een bescherming tegen instraling. Dat kan handig zijn wanneer er verschillende kabels bij elkaar liggen en je storingen door elektromagnetische stralingen wilt voorkomen. Je krijgt er dus een zuiverder signaal mee.

Een overzicht van de FTP categoriëen met bandbreedte en maximale snelheid:

 • FTP CAT5e: 100MHz bandbreedte & max. 1.000Mbit/s
 • FTP CAT6: 250MHz bandbreedte & max. 10.000Mbit/s bij een kabel van 25m
 • FTP CAT6a: 500MHz bandbreedte  & max. 10.000Mbit/s

Tips voor ideale installatie van UTP kabels

Wil je het maximale uit je UTP kabel halen? Dan zijn er tijdens de installatie enkele punten waar je best op kunt letten:

 • Vermijd scherpe bochten: wanneer je scherpe bochten maakt met de kabel, ontstaat er "stress" en kun je de draden in de kabel mogelijks beschadigen
 • Houd UTP kabels uit de buurt van elektrische stoorbronnen: elektrische kabels, voedingen en andere bronnen van elektromagnetische stralingen kunnen de prestaties van je UTP kabel negatief beïnvloeden. Moet je de kabels toch bij elkaar leggen? Kies dan voor een FTP kabel.
 • Gebruik kabelmanagers en -binders: om je kabels netjes en georganiseerd te houden, kun je gebruik maken van binders. Zo voorkom je dat de kabels onnodig worden uitgerekt of in de war raken én het ziet er ook gewoon beter uit.
 • Label de kabels: door aan de uiteinden de kabels te labelen kun je veel tijd besparen wanneer er onderhoud of foutopsporing gedaan moet worden.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie