Tweedehandsauto bijna 500 euro goedkoper dan begin 2023

Tweedehandsauto bijna 500 euro goedkoper dan begin 2023

Redactie Baaz

De gemiddelde prijs van een occasion in Nederland is in oktober opnieuw gedaald, nu naar €24.097. Dit blijkt uit gegevens van AutoScout24, het Europese online autoplatform voor nieuwe en tweedehandsauto’s. Vergeleken met vorig jaar oktober liggen de occasionprijzen nog wel hoger (+3,0%), al neemt het verschil met de maand af. In oktober 2022 was de gemiddelde prijs van een tweedehandsauto €23.403.

Daarnaast is het aanbod op het platform gestegen. In oktober stonden er 214.287 occasions op het platform. Dat is 5.525 (+2,7%) meer dan vorige maand, toen het totale aantal occasions op 208.762 stond. Vergeleken met 2022 is het aanbod met 15,3% gestegen. Het gestegen aanbod en de dalende prijzen duiden erop dat de occasionmarkt zich na jaren van prijsstijgingen in rustiger vaarwater bevindt.

Ontwikkelingen tweedehands elektrische auto’s

Ook de markt voor elektrische tweedehandsauto's ondergaat aanzienlijke veranderingen. Binnen een jaar (vergeleken met oktober 2022) is de gemiddelde prijs van een elektrische occasion met €6.917 gedaald tot €41.661. Bovendien is het aanbod sterk toegenomen ten opzichte van oktober vorig jaar, met een stijging van 8.338 (+107,6%) tweedehands elektrische auto's, waardoor het totale aanbod op het platform nu 16.088 elektrische occasions telt. De vraag* naar elektrische occasions is ten opzichte van vorige maand met 6,5% gestegen en ten opzichte van oktober 2022 zelfs met 65,9%.

Top 10 meest populaire occasions

Niet alleen geeft de data van het platform inzicht in de prijzen en het aanbod op de tweedehandsmarkt. Ook levert het waardevolle inzichten in het zoekgedrag van consumenten. De Volkswagen Golf en Volkswagen Polo staan nog steeds bovenaan de lijst van de meest populaire brandstofauto’s op het platform. Gevolgd door de Opel Corsa, Audi A3, en de Renault Clio. De top 5 elektrische auto’s bestaat voor een groot deel uit Tesla modellen: Tesla Model S, Tesla Model 3, Audi e-tron, Tesla Model X en Renault ZOE. De Tesla Model S is de populairste elektrische occasion met een gemiddelde prijs van €39.094 in oktober. Deze prijs is met €742 gedaald ten opzichte van vorige maand.

“De combinatie van de dalende prijzen en het toegenomen aanbod, laat zien dat het voor kopers steeds gunstiger wordt om hun volgende droomauto te vinden. Deze ontwikkeling betekent dat de occasionmarkt momenteel betaalbaarder is dan eerder dit jaar. En ook de groei van het aanbod in elektrische occasions biedt kansen voor het stimuleren van de overgang naar elektrisch rijden" - Dorianne Richelle, Country Manager bij AutoScout24.

Momenteel staan er meer dan 229.577 nieuwe en tweedehands voertuigen te koop en dat maakt dat AutoScout24 het grootste aanbod van Nederland heeft.

*Het niveau van de vraag wordt beïnvloed door de reacties van potentiële kopers op de aangeboden voertuigen.

Ook interessant:

Lees hier: TCL op Broadband World Forum 2023: de toekomst van connectiviteit en duurzaamheid

Lees hier: Snowflake kondigt onder meer Snowflake Cortex aan waarmee alle gebruikers toegang krijgen tot Large Language Models (LLM’s) en AI-modellen

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie