Twee keer zoveel leegstaande winkels in 2020
Op dit moment staat zo’n vijf tot acht procent van de winkelpanden leeg. Achter de ruiten is het donker en op de deur hang teen bordje ‘gesloten’. Een straatbeeld waar gemeenten niet blij mee zijn, het maakt winkelstraten immers een stuk minder aantrekkelijk. Als er geen actie ondernomen wordt, zal het aantal leegstaande panden echter alleen maar stijgen. ABN AMRO verwacht na onderzoek dat in 2020 zo’n veertien procent van de panden leegstaat, al noemt de bank dat een voorzichtige schatting.
Erik Steinmaier, hoofd van Retail Estate Advisory bij ABN AMRO op bnr.nl: ‘Het stijgt inderdaad behoorlijk richting 2020. Toch zijn er ook zeker het afgelopen jaar veel geluiden geweest die eigenlijk een nog veel sterkere stijging verwachten. Met name ook door de invloed van online.’
Dat de opkomst van onlinewinkels een belangrijke oorzaak is voor het wegblijven van consumenten in fysieke winkels, is een geluid dat we al langer horen. Maar er zijn meer redenen te noemen voor de verwachte verdubbeling van de leegstand, meldt Steinmaier op de nieuwssite van bnr: ‘Aan de ene kant is het zo dat bij de huurders van het retailvastgoed niet goed gaat. Het gaat vandaag niet goed, het ging verleden jaar niet goed en ook de komende jaren verwachten we nog best wel wat tegenwind. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de behoefte aan vierkante meters. Daarnaast is er toch ook de impact van online’, zegt Steinmaier.
ABN AMRO stelt dat ondernemers meer beleving in hun winkels moeten brengen waarmee zij zich onderscheiden van internetverkoop waar een persoonlijke ervaring veel lastiger te realiseren is. Dat zou consumenten weer een reden geven om hun inkopen bij een fysieke winkel te doen. Steinmaier tipt dat er ook moet worden gekeken naar de huurprijzen. Zo kan het voor beleggers gunstiger zijn om te verhuren tegen een lagere huur, dan om voor langere periode met een leegstaand pand te zitten.