Twee jonge ondernemers excelleren met mini-ijslolly Frodio

Twee jonge ondernemers excelleren met mini-ijslolly Frodio

Redactie Baaz

Twee gedreven studenten van het Hoornbeeck College zijn op school gestart met ondernemen. Tijdens het ondernemerschapsprogramma Student Company van Jong Ondernemen startten zij het bedrijf Frodio. Na de zomervakantie besloten ze de onderneming voort te zetten.

Daar kwam meer bij kijken dan ze hadden gedacht. Hoe hebben zij dat aangepakt? Eimert Kerst vertelt over zijn ervaringen met zakenpartner Anthony de Groot en hun kersverse bedrijf.

De start van een eigen bedrijf

In 2016 begonnen wij een student company via Stichting Jong Ondernemen. Student Company is een ondernemerschapsprogramma waarbij je een schooljaar lang een eigen bedrijf runt. We dachten een goed product te hebben: een telefoonlader op zonneenergie. Totdat Ziekenhuis Gelderse Vallei contact met ons opnam over een nieuw product: een mini-ijslolly, de Frodio. Zij zouden dit product graag op de markt zien en wilden samenwerken.

Na een aantal gesprekken stond het vast: wij gaan de Frodio op de markt brengen. Er was voor ons alleen één obstakel: de productie. Met ons doorzettingsvermogen hebben we enige tijd later een ijsleverancier gevonden. Het mooie was dat we in de opstartperiode continu aanvragen kregen van ziekenhuizen.

We hoopten Student Company van het jaar 2017 te worden omdat het publiek erg enthousiast was over ons product en de pitch. Helaas behaalden we net de tweede plaats. In de zomervakantie namen we een korte pauze. Daarna zijn we meteen gaan kijken hoe we verder zouden gaan. In goed overleg besloten we met z’n tweeën door te gaan. Naast school en werk zijn we regelmatig thuis bezig geweest met de doorstart van Frodio. Deze is inmiddels werkelijkheid geworden: sinds woensdag 17 januari is Frodio officieel een B.V. en sinds april leveren we de Frodio’s!

Van Student Company naar B.V.

Voordat we officieel een B.V. werden, moesten we bij de notaris statuten opstellen. Dit is een belangrijke basis voor het bedrijf, alle beslissingen en processen die er binnen het bedrijf plaatsvinden. Bij de notaris moet je je eerst officieel legitimeren. De statuten worden doorgenomen en dan volgt het belangrijkste moment: het ondertekenen. Daarmee is Frodio B.V. officieel gestart!

Met de notaris wordt ook een aandeelhoudersregister opgesteld waarvoor nog veel handtekeningen moeten worden gezet. Hierna schrijf je je met de notaris in bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens tekenden we een aansprakelijkheidsdocument voor de afspraken die we hebben gemaakt. We zoeken naar geschikte aandeelhouders met ervaring in het bedrijfsleven zodat zij ons passend advies kunnen geven. Het is belangrijk om van
tevoren een geschikte accountant te zoeken die met je meedenkt, adviseert en met het bestuur en de aandeelhouders een aandeelhoudersovereenkomst opstelt.

Hoe ziet de toekomst voor Frodio B.V. eruit?

Op korte termijn voorzien we de eerste ziekenhuizen van de Frodio en binnen twee jaar willen we daarin uitbreiden naar alle ziekenhuizen. Ondertussen zijn we bezig met de ontwikkeling van de Frodio, denk hierbij aan toevoeging van extra vitaminen of eiwitten.

Niet alleen zakelijk is er veel vraag naar de mini-ijslolly’s: de vraag van particuliere patiënten neemt wekelijks toe. We kijken nog naar mogelijkheden voor deze doelgroep. Daarnaast blijven we in gesprek met zorginstellingen over de behoefte aan andere medisch ondersteunende producten.

Leerervaring

Een onvergetelijk moment tijdens Student Company was de presentatie in het Beatrix Theater. Voor honderden toeschouwers mochten we als finalist ons product presenteren. Door deelname aan Jong Ondernemen hebben we ervaringen opgedaan die we in de toekomst goed kunnen gebruiken. We hebben geleerd dat je geen eerste hoeft te worden om succesvol te zijn! 

Wat wij nooit zullen vergeten zijn de verhalen van de patiënten. Het mooie is de dankbaarheid voor de oplossing die in de nabije toekomst wordt aangeboden. Anthony werd bijvoorbeeld tijdens zijn vakantie in Canada gebeld door een familielid van een patiënt voor wie de Frodio een grote verlichting zou zijn. Zulke verhalen raken je als persoon. Je ziet dan heel goed in wat het nut is van het product.

Onze tips voor andere jonge ondernemers? Ondernemen is niet altijd gouden bergen, er zijn ook weleens tegenslagen. Geef dan niet op, ga door als je een goed idee hebt en erin gelooft. Wees creatief en origineel. Maak gebruik van ervaringen van andere ondernemers. Als laatst: zorg voor een goede, professionele uitstraling van je bedrijf.

Hoe biedt de Frodio uitkomst op verschillende medische afdelingen?

• Op de afdelingen nefrologie en cardiologie hebben veel patiënten een vochtbeperking waardoor zij vaak maximaal 1000 ml vocht per dag mogen. Zij zullen een groot gedeelte van de dag dorst hebben. Een vol glas water (150 ml) neemt het dorstgevoel maar 10 minuten weg. De Frodio neemt het dorstgevoel 15 tot 45 minuten weg, zorgt voor extra speekselproductie en voorkomt een droge mond.

• Operatiepatiënten moeten een paar uur voor de operatie nuchter blijven. Dat is geen fijne ervaring. Uit onderzoek van Ziekenhuis Gelderse Vallei blijkt dat de patiënt tot vijf minuten voor de operatie twee Frodio’s mag nemen. Het resultaat is dat de patiënt met minder spanning de operatie kan afwachten en het dorstgevoel sterk wordt verminderd.

• Kinderen waarbij de amandelen worden weggehaald, krijgen achteraf een waterijsje die ze vaak niet op krijgen vanwege de grootte. Dit heeft een psychologisch negatief effect op het kind en een deel van het ijsje moet worden weggegooid. De Frodio is klein en zullen ze zonder moeite op krijgen. Kinderen in het ziekenhuis Gelderse Vallei zijn er blij mee!

• Chemotherapie is soms noodzakelijk, maar zeker niet prettig voor patiënten. Door chemotherapie treden er vaak ontstekingen op in de mond. Ook worden de slijmvliezen aangetast. Cryotherapie (koeltetherapie met ijs) is een goed middel tegen dergelijke ontstekingen. Momenteel worden er vaak ijsklontjes gebruikt om de mond te koelen die te vervangen zijn door de Frodio. Deze mini-ijslolly is namelijk makkelijker te nuttigen.

• Ook voor kaakchirurgie is de Frodio inzetbaar. Bij deze behandeling beschadigt vaak de mond. Wanneer een patiënt dan een Frodio nuttigt, geeft dit een gevoel van verlichting en stopt de bloeding door vrieskou. De patiënt zal hierdoor sneller herstellen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie