Trend van versnelde groeifinanciering startups zet door in derde kwartaal 2021

Trend van versnelde groeifinanciering startups zet door in derde kwartaal 2021

Redactie Baaz

Nederlandse startups en scale-ups hebben in het derde kwartaal van 2021 bijna 1,5 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald, wat het totaal voor de eerste drie kwartalen 4,5 miljard maakt, waardoor nu al drie keer zoveel is opgehaald als in heel 2020. Hiermee wordt de trend in de groei van de financiering voor deze ondernemingen voortgezet. Opmerkelijk is daarbij de opmars van Amerikaanse investeerders die vooralsnog niet wordt bijgebeend door de Nederlandse fondsen. Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl.

Het totaal opgehaalde groeikapitaal voor startups lag in het derde kwartaal lager dan het vorige, vooral door een aantal megadeals in dat recordkwartaal. Desondanks is er dit jaar een duidelijke toename in de financiering van deze innovatieve ondernemingen te zien ten opzichte van eerdere jaren. Vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2020 is de toename bijna 200%, wat betreft 2019 zelfs 270%.

Ondanks dat er meer durfkapitaal beschikbaar is vanuit Nederland, €1,1 miljard in de eerste drie kwartalen van 2021 ten opzichte van €690 miljoen in de vergelijkbare periode vorige jaar, lijkt de toename toch vooral te komen door buitenlandse investeringen. Het aandeel van deze, vooral Amerikaanse, investeerders in de totale investeringen in Nederlandse startups is sinds 2019 van 10% naar 55% gestegen. Het aandeel in de totale investeringen van Nederlandse fondsen in Nederlandse startups neemt daarentegen snel af, van 62% in 2019 naar 19% in 2021.

Er is een continue groei in de financiering van startups in de latere fase waar te nemen. Het afgelopen kwartaal kende een aantal grote investeringsrondes van onder andere Picnic (€600 miljoen), Sendcloud ($177 miljoen) en VanMoof ($128 miljoen). Een punt van zorg echter, is de trend dat VC fondsen zich terugtrekken uit investeringen tot €1 miljoen. Sinds 2018 is hun aandeel in deze vroege fase investeringen gehalveerd.

“We kunnen veilig concluderen dat Nederlandse startups en scaleups inmiddels internationaal op de kaart staan als aantrekkelijke investeringen. Het is alleen jammer dat Nederlandse investeringen daar nog bij achter blijven”, zegt Lucien Burm, voorzitter Dutch Startup Association. “Vanuit investeerders wordt er hard gewerkt aan een inhaalslag gezien het aantal nieuwe fondsen dit jaar en de grootte ervan, maar er is meer nodig om dit voldoende concurrerend te krijgen.”

Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl voegt daaraan toe: “We moeten de groei volhouden en ook over een paar jaar nog internationaal concurrerend zijn. De afnemende investeringstrend aan de onderkant van de markt kan echter zorgelijk blijken. Het is belangrijk voor de Nederlandse economie van morgen dat startups die aan het begin van hun groei staan geholpen worden, waarbij ook Nederlandse investeerders een belangrijke rol te vervullen hebben.”

DSA en Techleap.nl pleiten sinds het begin van de formatie o.a. voor fiscale regelingen om juist deze investeringen aantrekkelijker te maken.

Het volledige rapport vind je hier.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie