Toyota toont elektrisch aangedreven Concept-i-modellen

Toyota toont elektrisch aangedreven Concept-i-modellen

Redactie Baaz

Toyota onthult op de Tokyo Motor Show drie elektrisch aangedreven Concept-i voertuigen die de mobiliteit van de toekomst showen.

Een toekomst waarin een belangrijke rol is weggelegd voor AI, ofwel kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence). Hierdoor leren de Concept-i modellen de bedoelingen van de bestuurder te begrijpen en acteren ze meer dan ooit als partners in het verkeer.

De Concept-i modellen zijn de Concept-i, de Concept-i RIDE en de Concept-i WALK. Eerstgenoemde werd in januari van dit jaar gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De variaties Concept-i RIDE en Concept-i WALK maken hun werelddebuut.

Partner in plaats van vervoermiddel

De Toyota Concept-i modellen zijn ontwikkeld om de partner van toekomstige eigenaren te worden in plaats van slechts hun vervoermiddel. De Concept-i modellen leren om hun bestuurder te begrijpen (LEARN). De toegepaste AI-technologie in de vorm van de zogeheten ‘AI Agent’ herkent emoties en beoordeelt de voorkeuren van de bestuurder. 

Samen met de mogelijkheid om autonoom te rijden, levert dit de bestuurder een veilige autorit op (PROTECT). De ‘AI Agent’ kan ook anticiperen op hoe de bestuurder zich voelt, ofwel in welke ‘mood’ hij of zij zich bevindt. Dit leidt tot een geheel nieuwe vorm van rijplezier (INSPIRE).

Dialoog Toyota

De 4-zits Concept-i schat emoties en het niveau van alertheid van de bestuurder in door zijn expressies, rij-activiteiten en manier van praten te interpreteren en als zodanig te begrijpen (LEARN). De 4,51 meter lange conceptcar vergelijkt algemene informatie zoals nieuws op het web met informatie van individuen zoals activiteiten op social media, gps-informatie en de conversatiegeschiedenis in de auto. 

Hiermee maakt de Concept-i een inschatting van de voorkeuren van de bestuurder op basis van herhaalde onderwerpen. Verder kan de Concept-i met de bestuurder in dialoog gaan en hiervoor onderwerpen aandragen die passen bij de gesteldheid van de bestuurder op dat moment.

Toyota wil de Concept-i rond 2020 op de weg hebben.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie