Top 5 belangrijkste vernieuwingen in iOS 17 voor slechtziende & blinde gebruikers

Top 5 belangrijkste vernieuwingen in iOS 17 voor slechtziende & blinde gebruikers

Redactie Baaz

Zo zal Apple een dezer dagen ook het nieuwe besturingssysteem iOS 17 aankondigen. Zie ook de preview op de website van Apple.

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, heeft de bèta-versie van iOS17 uitgebreid getest. Wij hebben onderzocht wat de belangrijkste vernieuwingen zijn voor slechtziende en blinde gebruikers. Hierbij onze top 5!

Toegankelijkheid iPhone en iPad

Goed om te weten: een iPhone en iPad is standaard uitgerust met instellingen voor toegankelijkheid en beschikt over hulpfuncties die het apparaat toegankelijk maken voor iedereen. Slechtziende of blinde gebruikers hoeven dus geen aangepaste software te installeren om met het apparaat te kunnen werken.

1. Korte teksten laten voorlezen via Wijs en Spreek

Hiermee kunnen gebruikers tekst op fysieke objecten laten voorlezen door ernaar te wijzen. Denk daarbij aan een magnetron, koffieapparaat of wasmachine. Deze opties is toegevoegd aan de vergrootglas app.

Let op: deze mogelijkheid is alleen beschikbaar voor gebruikers met een iPhone of iPad met een lidar scanner – dit gaat om alle iPhones Pro vanaf versie 12, of een iPad Pro 2020 of nieuwer

2. Eenvoudige weergave voor iPhone & iPad

Gebruikers kunnen nu het scherm van hun iPhone of iPad vereenvoudigen, zodat het scherm overzichtelijker is, tekst beter leesbaar en iconen makkelijker te herkennen zijn. Dit kan met de nieuwe optie “hulpbedieningstoegang”. Voor deze optie zijn de belangrijkste apps opnieuw ontworpen, waardoor ze groter zijn en minder functies bevatten.

3. Gesprekken beëindigen via Siri & Siri offline gebruiken in het Nederlands

Veel slechtziende en blinde mensen bellen via Siri, de spraak gestuurde assistent van Apple. “Hey Siri, bel [naam persoon]”. Prettig is dat gesprekken nu ook te beëindigen zijn via Siri.

Daarnaast is Siri nu ook offline te gebruiken in het Nederlands. In het Engels was dit al eerder mogelijk.

4. VoiceOver aanpassen

VoiceOver is de ingebouwde schermlezer die een gesproken beschrijving geeft van wat er op het scherm gebeurt. Met VoiceOver kun gebruikers hun iPhone of iPad bedienen zonder op het scherm te hoeven kijken. VoiceOver leest de tekst in documenten en vensters voor.

Wat voor slechtziende en blinde gebruikers vooral heel prettig is: dat het nu mogelijk is om pauzes in te lassen en ook de klankkleur van de stem aan te passen. Zeker bij het laten voorlezen van langere stukken tekst is het prettig dat na iedere zin er even een korte pauze komt. En de gesproken tekst klinkt een stuk natuurlijker.

5. Automatisch “Veilig aangekomen” of “Check-in” bericht laten verzenden

Gebruikers kunnen een familielid of vriend(in) automatisch laten weten wanneer zij op een bestemming zijn aangekomen. Deze optie is te activeren in de berichten app en heet “Check-in”. Voorwaarde is wel dat beide iPhones de beschikking hebben over de nieuwe iOS17-versie. Daarnaast moet de gebruiker locatievoorzieningen hebben aanstaan op zijn iPhone, en de beschikking hebben over een mobiele data abonnement.

Zelf aan de slag

Alle instellingen kunnen in principe door slechtziende en blinde gebruikers zelf uitgevoerd worden, als zij beschikken over de basiskennis rondom de iPhone inclusief de tik- en veegbewegingen die horen bij het gebruik van vergroting (Zoom) of spraak (VoiceOver).

Koninklijke Visio heeft een uitgebreide training “iPhone leren” voor zelfstudie beschikbaar op zijn Kennisportaal.

Voor training in het gebruik van de iPhone of iPad kun je ook terecht bij ons team van experts. Neem telefonisch contact met ons op via 088 585 85 85.

Compleet overzicht

Een compleet overzicht van alle belangrijke vernieuwingen in iOS17 voor slechtziende en blinde gebruikers is te vinden in het Kennisportaal op onze website, waar nog veel meer relevante informatie beschikbaar is voor mensen met een visuele beperking.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie