Toenemende behoefte aan meditatie en retraites

Toenemende behoefte aan meditatie en retraites

Redactie Baaz

Mensen hebben in toenemende mate behoefte aan een retraite. Deze trend is al enkele jaren waarneembaar, maar nu tijdens de corona-situatie lijkt deze behoefte nog veel sterker te zijn. Zo wordt er op het woord retraite ongeveer 3600 keer per maand gezocht en daarnaast ook nog op honderden woordencombinaties waar het woord retraite ook in voor komt. Dat is drie keer zoveel als vijf jaar geleden.

Dat mensen in toenemende mate behoefte aan retraites hebben wordt ook ondervonden door Gerjan Schoemaker van Mediatie Instituut Nederland. “Retraites zitten al langere tijd steeds sneller vol, maar nu is het wel een hele bijzondere gewaarwording. De retraite die wij afgelopen week bekend hebben gemaakt zat al binnen 10 minuten vol. De laatste retraite voor de afgelopen lockdown was ook al binnen een half uur volgeboekt. Het lijkt wel op de kaartverkoop van een festival.”

“Dat de retraites zo snel vol zitten is natuurlijk heel fijn. Het is een waardevolle trend dat mensen steeds meer bezig zijn met meditatie en bewustwording. Maar het is ook vervelend dat we zo veel mensen moeten telleurstellen. Binnen een uur hadden we al een lange wachtlijst voor als er iemand afzegt.”

Bij een meditatie retraite gaan mensen meerdere dagen mediteren. Meestal onder begeleiding van een meditatieleraar. Veel meditatie retraites zijn voor de deelnemers in stilte. Zo worden deelnemers bij de retraites van Meditatie Instituut Nederland verzocht om gedurende de retraite onderling niet te praten, niet te lezen en niet te schrijven. De reden daarvan is om zoveel mogelijk de aandacht naar binnen te keren en de drukke mind die we in het dagelijks leven hebben, meer tot verstilling te laten komen. “Als de mind meer tot verstilling komt, kunnen we meer helder gewaarzijn en tot inzichten komen. Je kunt het vergelijken met zo’n glazen sneeuwbol met een mannetje in het midden. Als je daar hard aan schudt kun je het mannetje in de bol niet zo goed zien. Maar als je de bol met rust laat, kun je helder naar binnen kijken.”
Het is overigens niet altijd zo dat de mind stiller wordt tijdens een retraite. Het kan ook zijn dat doordat je de aandacht naar binnen keert van alles tegenkomt dat je normaal onderdrukt of aan voorbij gaat. De retraite is dan het begin van een proces om daarmee aan de slag te gaan.

Volgens Gerjan Schoemaker zijn er meerdere redenen voor de toenemende interesse in retraites. Vooral doordat meditatie meer algemeen geaccepteerd wordt en de effecten van meditatie worden erkend zal een grote invloed hebben. Maar ook de toenemende behoefte naar rust, verbinding en zingeving spelen mee. Deze behoefte en de grote vraag naar retraites waren voor de corona-situatie al duidelijk zichtbaar. De retraites zaten altijd al wel binnen een enkele weken na bekendmaking vol. Maar dat het nu binnen enkele minuten al is uitverkocht zal vermoedelijk toch ook wel komen doordat mensen er weer zin in hebben, nadat ze lange tijd met beperkende maatregelen te maken hebben gehad.

Meer informatie en statistieken op https://meditatieinstituut.nl/onderzoek-retraites/

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie