Tips voor het kopen van een elektrische gezinsauto

Redactie Baaz
Steeds meer mensen maken de overstap naar een elektrische auto. Dat komt onder andere omdat de elektrische auto steeds beter wordt. Je kunt langere afstanden rijden, het opladen gaat sneller en natuurlijk het belangrijkste: de auto’s stoten geen schadelijke stoffen uit. De voordelen en tips voor de aanschaf van een elektrische auto voor je gezin zetten we op een rijtje.

Voordelen elektrische gezinsauto

Ook als je een gezin hebt, biedt een elektrische auto veel voordelen. Hoewel de aanschaf misschien wat duurder is dan bijvoorbeeld een ‘gewone’ tweedehands gezinsauto, op de lange termijn betaalt het zich terug. Daarnaast zijn elektrische auto’s heel veilig. Wist je bijvoorbeeld dat kortsluiting en brand niet mogelijk zijn bij een ongeluk? De accu wordt namelijk direct uitgeschakeld als je een ongeluk krijgt. En heb je nu geen oplaadpunt bij huis? Die kun je gewoon aanvragen bij de gemeente. Zo kun je ook thuis je auto opladen voor je met jouw gezin op pad gaat.

Een elektrische auto kopen

Bij de aanschaf van een elektrische auto let je op andere punten dan bij een gewone auto. Onze tips:

1. Aantal kilometers op een volle accu

Rijd jij iedere dag veel kilometers, bijvoorbeeld van en naar je werk? Of wordt de auto thuis alleen gebruikt voor boodschappen en het halen en brengen van de kinderen naar school of de sportvereniging? Hoe jij de auto gebruikt heeft invloed op de keuze die je maakt voor de elektrische auto. Een volledig elektrische auto heeft een langere actieradius dan bijvoorbeeld een plug-in hybride auto. Dit laatste model van de elektrische auto’s rijdt gemiddeld zo’n 40 kilometer elektrisch en gaat dan over op een brandstofmotor. Ideaal voor kleine afstanden dus. Ga voor volledig elektrisch als jij langere afstanden rijdt.

2. Hoe werkt de auto?

De bediening van een elektrische auto gaat vaak iets anders in z’n werk. Zo zijn er over het algemeen meer knopjes om functies in- of uit te schakelen. Het is handig om voor de aanschaf te weten hoe je alle basisfuncties gebruikt.

3. De laadruimte

Elektrische auto’s verschillen nogal in laadruimte. Dat komt omdat de accu vaak een deel van de kofferbak wegsnoept. Maar als je een elektrische gezinsauto koopt, is het wel belangrijk dat je alle spullen voor een dagje weg óf zelfs een vakantie in kunt pakken. Zijn jullie van het kamperen? Dan is het ook handig om te kijken of de auto een trekhaak heeft.

Je nieuwe elektrische gezinsauto verzekeren

Voordat je met je nieuwe bolide de weg op gaat, moet deze natuurlijk goed verzekerd zijn. Vergeet daarom niet om je autoverzekering af te sluiten of aan te passen als je een nieuwe auto koopt. De kosten bij schade van een elektrische auto zijn vaak hoger. Dat komt omdat de onderdelen voor reparatie en de techniek duurder zijn. Mocht je iets overkomen, dan wil je niet voor verrassingen komen te staan.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie