Tips om een goed pensioen op te bouwen
Financieel stabiel

Tips om een goed pensioen op te bouwen

Redactie Baaz

Het liefst blijf je ook na je pensioen financieel stabiel. Daarom is het belangrijk om je op tijd te verdiepen in het opbouwen van een goed pensioen. Wil je graag wat tips over hoe je dit het allerbeste kunt aanpakken? We vertellen je graag meer!

De 5 tips

Begin op tijd

Wist je dat mensen gemiddeld nog 25 jaar leven als zij met pensioen gaan? Dat betekent dat je 25 jaar lang nog een goed inkomen nodig hebt! Daarom is het onwijs belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen
met aanvullend pensioen opbouwen. Ben je rond de 25 jaar? Dan heb je ruim 40 jaar om te sparen voor je pensioen. Zo heb je langer de tijd om te sparen, rendement te maken én heb je later geen zorgen over jouw spaarpotje.

Selecteer de juiste spaarvorm

Als je begint met sparen voor je pensioen, heb je de keuze uit een aantal verschillende spaarvormen. Zo kun je sparen via je bankspaarrekening of starten met pensioenbeleggen. Afhankelijk van je eigen wensen kun je een spaarvorm selecteren die het beste bij jou past. Ontdek online alle mogelijkheden of ga erover in gesprek met jouw bank of financieel adviseur.

Zorg voor balans

Je kunt sparen, beleggen of een combinatie van die 2, afhankelijk van de aanbieder. Kies je voor een combinatie? Maak dan een goede verdeling. Hoewel je met beleggen meer rendement kunt behalen, zitten hier meer risico’s aan verbonden. Met sparen heb je minder risico, maar het levert tegelijkertijd minder op. Zet daarom al jouw voorkeuren op een rij en kies de juiste vorm die bij je past.

Kies je doelbedrag

Heb je al nagedacht over het bedrag dat je nodig hebt als je met pensioen gaat? Zo niet, dan raden we je aan om je hier binnenkort even goed in te verdiepen! Om te berekenen hoeveel je nodig hebt voor je pensioen, moet je rekening houden met verschillende aspecten. Denk hierbij aan je inkomstenbronnen, maar ook je huidige en toekomstige uitgaven. Als je hier geen ervaring mee hebt, kan dit best wel ingewikkeld zijn. Vraag daarom hulp aan je bank of financieel adviseur. Zij hebben
jarenlange kennis en ervaring en zijn in staat je gericht verder te helpen.

Blijf doorsparen

Misschien wat voor de hand liggend, maar daardoor niet minder belangrijk! Door continu door te sparen voor je pensioen zorg je ervoor dat je pensioenkapitaal blijft oplopen. Hierdoor kom je later niet voor verrassingen te staan!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie