TikTok lanceert Jeugdraad om samen te werken aan online veiligheid en welzijn jongeren

TikTok lanceert Jeugdraad om samen te werken aan online veiligheid en welzijn jongeren

Redactie Baaz

TikTok zet een innovatieve stap met de lancering van een speciale Jeugdraad. Deze Jeugdraad is een nieuw initiatief om de app-ervaring voor jongeren te verbeteren. De ontwikkeling is gebaseerd op wereldwijd onderzoek door TikTok en YouGov* onder meer dan 12.000 jongeren (van 13 tot 17 jaar) en ouders, waaruit blijkt dat jongeren behoefte hebben aan meer interactie met digitale platforms.

Samen met Praesidio Safeguarding, een instantie op het gebied van online veiligheid, bestaat de Jeugdraad uit 15 jongeren tussen 15 en 18 jaar oud, afkomstig uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Indonesië, Ierland, Kenia, Mexico en Marokko. De eerste bijeenkomst van de Jeugdraad vond plaats in december 2023, gevolgd door een recente sessie onder leiding van TikTok's CEO Shou Chew in februari.

Tijdens de eerste bijeenkomst van de Jongerenraad spraken deze jongeren over het belang van educatieve campagnes. In 2024 zal TikTok wereldwijd meer dan 10 in-app mediawijsheidscampagnes lanceren, inclusief inhoudelijke verkenningen van onderwerpen zoals desinformatie en door AI gegenereerde inhoud.

Daarnaast heeft de Jeugdraad de prioriteiten voor 2024 opgesteld, waarbij de focus ligt op inclusie en het welzijn van jongeren. Zo wil de raad ervoor zorgen dat TikTok een veilige en toegankelijke plek blijft waar iedereen zichzelf kan zijn. Tijdens de vergadering in februari hebben de jongeren ook:

Input geleverd voor de herontwikkeling van TikTok's Jeugdportaal,

Informatie opgevraagd over de rapportage- en blokkeringsprocessen op TikTok om beter te begrijpen wat er gebeurt nadat er een melding is gemaakt.

*Inzichten uit het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door YouGov in samenwerking met TikTok en geeft inzicht in hoe Nederlandse jongeren en ouders van jongeren omgaan met online veiligheid. Uit het onderzoek blijkt dat:

  • De meeste ouders/verzorgers (56%) minstens wekelijks met hun kinderen praten over de online wereld.
  • Bijna de helft van de jongeren en ouders/verzorgers (44%) bepaalde gesprekken, zoals over lichaamsbeeld, vermijdt.
  • Ouders het makkelijker vinden om over alcohol- en drugsgebruik (44%), discriminatie (40%) en religie (42%) te praten dan over online veiligheid.
  • Ouders/verzorgers in Mexico (44%) en de VS (40%) het meest gebruik maken van de ouderlijk toezicht-tools. Nederland daarentegen bungelt met 30% onderaan.
  • 21% van de ouders/verzorgers in Nederland de beschikbare toezicht-tools graag zou willen gebruiken, maar er of niet van op de hoogte zijn (12%) of niet weten hoe ze deze moeten gebruiken (9%).

TikTok is vastbesloten om deze inzichten te verwerken in zijn platformstrategie. Daarom heeft het bedrijf advies ingewonnen van externe adviseurs via zijn Adviesraad, en heeft het in-app tips ontwikkeld gebaseerd op feedback van jongeren. Het platform werkt daarnaast samen met experts uit de industrie om gezinnen meer te leren over online veiligheid via zijn Safety Center en Family Pairing-tools.

TikTok blijft zich inzetten voor ouders en verzorgers, en toekomstige samenwerkingen met de Jeugdraad, om zo gehoor te geven aan de online veiligheids- en welzijnsbehoeften van jongeren wereldwijd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie