Tesla maakt winst in derde kwartaal 2019

Sterre Hartjes
Tesla heeft in het derde kwartaal een positieve omzet geboekt van 6,3 miljard dollar. Vorig jaar was dit in dezelfde periode een omzet van 6,8 miljard dollar. Volgens Elon Musk is er een record aantal auto's verkocht in deze periode, namelijk 97.000.

Het aandeel van Tesla is met 18 procent flink gestegen. Tesla heeft via een rapport gedeeld dat zij een winst van 143 miljoen dollar hadden in het derde kwartaal. Een jaar eerder was dit 311 miljoen dollar. In de eerste twee kwartalen van 2019 draaide de automaker nog verlies. Het aandeel heeft sinds maart dit jaar niet meer een waarde van boven de 300 dollar bereikt.

Verwachtingen vierde kwartaal Tesla

Elon Musk verwacht door deze recordcijfers dat zijn bedrijf de verwachte 360.000 wagen zou produceren en verkopen. Om dit te behalen moet het bedrijf in het laatste kwartaal nog ruim 100.000 auto's produceren en daarmee ook weer een record zetten. De bouw van de enorme fabriek in Shanghai verloopt soepel en zou volgens de onderneming inmiddels klaar zijn om te produceren. Als de productie hier voorspoedig verloopt, is de kans groot dat Tesla zijn record haalt in het laatste kwartaal.

Positieve kasstroom

De winst van Tesla komt voornamelijk uit de beperking van de kosten. De omzet daalde in het derde kwartaal van 2019 met acht procent tot 6,3 miljard dollar, vergeleken met vorig jaar. De operationele kosten zakten echter harder met 16 procent. Ook heeft tesla aangegeven dat ze een positieve kasstroom kunnen bijhouden. Zo zou het bedrijf zichzelf kunnen financieren en dus geen beroep hoeven doen op beleggers.