Technologie verovert steeds prominentere rol in de samenleving

Technologie verovert steeds prominentere rol in de samenleving

Redactie Baaz

Of we het nu willen of niet, technologie verovert een steeds prominentere rol in onze samenleving. Waar je ook kijkt in het dagelijks leven, steeds vaker maakt technologie onderdeel uit van het straatbeeld. Wat denk je bijvoorbeeld van de matrixborden boven de snelweg, de zelfscanners bij de supermarkt of de manier waarop we tegenwoordig onze mobiele telefoon gebruiken. Allemaal voorbeelden van technologie waar we al bijna niet meer zonder kunnen. Ook onzichtbaar zijn er echter ontwikkelingen gaande waar technologie betrekking op heeft.

Robots bij productiebedrijven en in de zorg

Waar robots bij productiebedrijven zich al langere tijd bewezen hebben, blijft dit een aantrekkelijk element voor werkgevers. Hoewel het in sommige gevallen de werknemer kan vervangen, levert het efficiëntie, kwaliteit en versnelling op. Dit maakt robots dan ook erg interessant voor productiebedrijven.

Ook in de zorg en in ziekenhuizen komen robots steeds vaker terug. Bij operaties kan voortaan op afstand een operatie uitgevoerd worden, waarbij de kans op complicaties afneemt, de efficiëntie verhoogt wordt en de werkdruk bij chirurgen daalt. Ook verschillende robotarmen in de zorg geven patiënten een deel van hun zelfstandigheid terug.

Robots tegen eenzaamheid

Ze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar om eenzaamheid tegen te gaan. Robots die ervoor zorgen dat jij je minder eenzaam voelt. In verzorgingstehuizen zie je ze dan ook steeds vaker. Deze dieren hebben geen onderhoud nodig, zorgen voor een verlaging van het stressniveau en kunnen een kalmerend effect hebben op mensen met dementie. Hierdoor kan de verpleging zich focussen op het daadwerkelijk verzorgen van haar patiënten.

Chatbots

Ook chatbots zie je steeds vaker terugkomen. Grote bedrijven maken er gebruik van om de eerste en meest gestelde vragen via het internet of via de telefoon af te vangen. Zijn de vragen gecompliceerder, dan kan deze persoon alsnog doorverbonden worden met een contactpersoon van dat bedrijf. Vaak is dit echter niet nodig, wat bij veel bedrijven een enorme kostenbesparing heeft opgeleverd.

Drones

Tegenwoordig zijn ze ook te koop op de consumentenmarkt en worden ze snel aantrekkelijker; drones! Waar drones voorheen vooral ontwikkelt werden in het militaire leger, is het voor consumenten steeds vaker een product dat gemakkelijk toegankelijk is. Je kunt er video opnames en foto’s mee maken en een drone geeft je een uitzicht dat vanaf de grond niet mogelijk is.

Er zijn echter ook steeds meer ontwikkelingen op het gebied van de drone. Amazon heeft bijvoorbeeld al proeven gedaan met drones die voor hen pakketten afleveren. Ook het afleveren van voedselpakketten in armere- of oorlogsgebieden is al veelvuldig getest. Dit maakt de drone dan ook
een interessante ontwikkeling die zich heeft voorgedaan in de laatste jaren.

Onze mobiele telefoon

Misschien wel hét voorbeeld van technologie waar we niet meer zonder kunnen; onze mobiele telefoon. Dit apparaat zit boordevol mogelijkheden, waardoor het voor velen een onmisbaar item is geworden. De steeds verdergaande ontwikkelingen van grote bedrijven zorgt er dan ook voor dat het effect van een mobiele telefoon op ons dagelijks leven alleen maar groter wordt.

De ontwikkeling van bijvoorbeeld smartwatches verhoogt dit effect nog verder. Ook het draadloos afrekenen bij de kassa maakt van een smartphone een item waar de consument tegenwoordig niet meer zonder kan. Deze ontwikkelingen kunnen helaas ook negatieve effecten hebben, zoals verslavingen of misbruik.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie