Technische kunststoffen zijn er overal

Redactie Baaz
Technisch kunststof is als materiaal niet meer weg te denken. Het wordt overal gebruikt maar er zijn enorme verschillen aan te wijzen. De benamingen zijn evenwel lastig.

Enkele vaktermen

De vaktermen zijn Polyamide, Polycarbonaat, Hoog Moleculair Polyethyleen, Polymethylmethacrylaat, polyethyleentereftalaatglycol, Polyvinylchloride en Polyethyleentereftalaat. Je bent al blij als je het woord zonder hapering kunt benoemen. Polycarbonaat is mogelijk het meest bekend; het is het sterke broertje van plexiglas of acrylaat. Technisch kunststof zijn niet alleen platen, maar ook staven of buizen.

Vele toepassingen

In woningen vinden we polycarbonaat terug in de badkamer en bij overkappingen. Op straat zien we abri’s, windschermen en reclamezuilen. Het is dan ook een veelzijdig materiaal dat in een heldere of matte variant te leveren is. Polycarbonaat is meerdere malen sterker dan glas en is veilig omdat het niet kan versplinteren. Technische kunststoffen worden breed toegepast; elektro, machinebouw, medische sector en de auto-industrie.

Kunstglas

Plexiglas en polycarbonaat zijn voorzien van een folie. Dit in tegenstelling tot andere technische kunststoffen. De folie zorgt voor een krasloos materiaal. In de fotografie en reclamebranche wordt plexiglas veel gebruikt. Foto’s kunnen worden afgedrukt op plexiglas en krijgen daardoor een mooie uitstraling. Dit is te danken aan de hogere lichtdoorlatendheid waardoor kleuren veel sprekender worden weergegeven.

Niet alleen een plaat

Plexiglas heeft het voordeel dat het bewerkt kan worden. Graveren wordt veel toegepast voor teksten en logo’s zoals het bekende naambordje bij de voordeur. Met lastechniek kunnen allerlei vormen gesneden worden zoals letters en cijfers, maar ook objecten. Eenzelfde kan bereikt worden met het frezen van plexiglas.

Door de corona is het plexiglas een inrichtingsobject geworden in winkels, openbare ruimten en werkruimten. De kassière en de receptioniste zijn ingebouwd en beschermd door spatschermen. Op kantoren zijn er schermen op en tussen de bureaus geplaatst. De vraag is inmiddels zo groot dat de leveranciers overuren maken. Het is goed dat we kunnen beschikken over technische kunststoffen. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie