Teambuilding met humor? Check deze 5 tips

Redactie Baaz

Als ondernemer met een team onder je weet je waarschijnlijk als geen ander hoe belangrijk het is om je werknemers tevreden en gelukkig te houden. Een van de dingen hoe je dat kunt doen, is door op een originele en leuke wijze aan de slag te gaan met teambuilding.

Teambuilding is namelijk ontzettend belangrijk om je werknemers te binden aan het bedrijf én aan elkaar. Hoe kun je dat beter doen dan te kiezen voor teambuilding met humor? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Dit is waarom teambuilding überhaupt belangrijk is

Er zijn nog te veel bedrijven in Nederland die niets met teambuilding doen. Dat is zonde want je kunt er ontzettend veel uithalen om zo je team enthousiast te houden én je bedrijf een boost te geven. Het grootste voordeel van het inzetten van teambuilding is namelijk dat het zorgt voor een hecht en gemotiveerd team. Dat is de hele bedoeling van teambuilding: het versterken van de onderlinge band en de band met het bedrijf. Daarbij leren ze goed om te gaan met het verdelen van taken, op de juiste manier communiceren en hoe ze moeten samenwerken.

Ook wordt er duidelijk gemaakt wie de leiders binnen een team zijn en wat zij zoal kunnen betekenen voor het bedrijf. Als werkgever krijg je meer inzicht in de eigenschappen en de sterke en minder sterke punten van je werknemers en weet je precies wie je waar kunt inzetten. Daarbij is teambuilding zoals een dagje uit natuurlijk óók hartstikke leuk. Meer diversiteit op de werkvloer werkt alleen maar positief, blijkt uit dit onderzoek. De meeste mensen vinden het prettig om hun collega's ook buiten werk om te leren kennen. Je werkt toch vrijwel iedere dag met ze.

1. Veranderfitness als hilarische vorm van teambuilding

Teambuilding kan op verschillende manieren worden ingevuld. Lekker lachen is hierbij wel zo fijn, want zo is het naast educatief ook nog eens hilarisch. 'Veranderfitness' is bijvoorbeeld een hele goede vorm van speelse teambuilding. Hierbij ga je aan de slag met thema's als 'samenwerken' en 'veranderingen', maar dan op een hele unieke manier. Er worden constant opdrachten uitgevoerd in een hilarisch uitvergrootte context én met de nodige opgevoerde druk. Dat leidt tot lachwekkende situaties waarbij je ook nog eens iets leert.

2. Teamimprovisatie als actieve en knallende workshop 

Zin om het met wat meer energie én humor te doen? Dan is teamimprovisatie echt iets voor jullie. Hierbij staan plezier, humor én improvisatie centraal. Na een paar energizers wordt er door iedereen geïmproviseerd op verschillende manieren. Denk aan het uitbeelden van iets, het acteren van een stuk en het uitvoeren van een actieve rol. Wat dit precies is, moet je meemaken. Feit is wel dat humor voorop staat én dat je met z'n allen meer leert over hoe te handelen in spontane situaties, wat handig kan zijn op de werkvloer.

3. Piramide van Lencioni: management training met veel lachen

Natuurlijk heeft teambuilding een doel naast het feit dat het leuk en grappig is. Wil je bijvoorbeeld de resultaten van je onderneming verbeteren dan is het aan te raden om een teambuilding in het kader van de Piramide van Lencioni te boeken. Deze piramide bestaat uit vijf lagen waarvan de basis 'vertrouwen' is. Vanuit die basis wordt er gezorgd voor een informatief dagdeel waarbij jullie op speelse wijze meer leren over elkaar vertrouwen en op elkaar kunnen bouwen. Dat natuurlijk met 100% lachgarantie.

4. Kennismakingsfitness om elkaar goed te leren kennen

Werk je net met een nieuw team samen of heb je het idee dat niet iedereen elkaar goed kent? Dan is kennismakingsfitness een knaller van een teambuilding-idee. Hiermee kom je op een actieve wijze in contact met (nieuwe) collega's in een ongedwongen sfeer. Denk aan een kennismakingsbingo met hilarische onthullingen, filosofische speeddates om elkaar echt te leren kennen en de zogeheten 'vooroordelenwandeling' waarbij je exclusief met elkaar in gesprek gaat. Ook hierbij is de basis betekenisvolle verbinding, maar natuurlijk wel met wat lachen hier en daar.

5. Teambuilding met de teamlachspiegel voor openheid

Waar je tot slot je team een hilarische boost mee kunt geven, is met de teamlachspiegel. Deze teambuilding is goed te combineren met de Piramide van Lencioni, omdat hierbij ook alles draait om openheid en vertrouwen. Stap in een achtbaan vol samenwerking, avonturen, actie, bezinning en ontmoeting en spring met elkaar in het diepe met het grootste doel: elkaar écht ontmoeten, samen lachen, elkaar vertrouwen en bewust zijn van onderlinge communicatiepatronen. En dat allemaal met teambuilding!

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie