Studenten uit Nederland en Ghana helpen ondernemers

Studenten uit Nederland en Ghana helpen ondernemers

Redactie Baaz
Na de kick-off begin juni is de New Business Challenge Ghana 2016 deze week écht van start gegaan.

Twintig Ghanese studenten zijn in Nederland om samen te werken met twintig Nederlandse studenten. In gemengde teams werken ze aan oplossingen voor diverse Nederlandse bedrijven die zoeken naar duurzame en innovatieve handels- en investeringsmogelijkheden op de Ghanese markt.

De veertig getalenteerde studenten buigen zich in tien teams met elk twee Nederlanders en twee Ghanezen over de businesscases van WAKAWAKA, Tony’s Chocolonely, Koudijs Animal Nutrition, Landmapp, Safi Sana en Maxim Nyansa. Al deze Nederlandse bedrijven opereren op de Ghanese markt.

Nederland belangrijk voor Ghana

Nederland was in 2015 de grootste investeerder in Ghana en Nederlandse bedrijven zijn er samen goed voor honderdduizenden banen. De Nederlandse overheid stimuleert duurzame en sociale groei middels ondersteuning en het bevorderen van eerlijke handel. Er zijn nog steeds miljoenen extra banen nodig om een goede toekomst voor Ghanese jongeren te verzekeren. 

De New Business Challenge daagt jongeren uit hun ondernemerschap en innovatiekracht maximaal te ontwikkelen. Hans Docter, Nederlands ambassadeur in Ghana: 'Het is fantastisch om te zien hoeveel slimme ideeën de Ghanees-Nederlandse teams te bieden hebben. Wat ik ook bijzonder vind aan de challenge is dat de winnaars ondersteuning krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf.'

Interculturele samenwerking

Tijdens twee intensieve study trips gaan de studenten ‘live’ met elkaar aan de slag. De gemengde teams leiden door culturele verschillen en interdisciplinaire kennis tot innovatieve ideeën. De studenten werken tot 18 juli samen in Nederland. Daarna staat er een trip naar Ghana op het programma, waar ze van 27 juli tot 6 augustus hun oplossingen definitief maken. 

Aansluitend presenteren ze die in Ghana aan de deelnemende bedrijven en een onafhankelijke expertjury. Die finale met de bekendmaking van de winnaars vindt plaats op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Accra.

Van Nederland naar Ghana

In Nederland gaan de teams samen met én bij de bedrijven in op de businesscase. Er is een vol programma met workshops en trainingen om het ondernemerschap en de persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling van de studenten te bevorderen. In Ghana zullen de teams voornamelijk hun voorlopige oplossingen in de praktijk toetsen. Ze reizen langs verschillende locaties en praten met stakeholders om hun idee zo goed mogelijk toepasbaar te maken voor de praktijk.

Succes in Ghana

De New Business Challenge Ghana is in 2014 in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkeld door SustainableMotion en wordt nu voor de derde keer georganiseerd. 

Foto: Roos Petersen

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie