Studenten lenen zo'n 17.500 euro en laten ondertussen jaarlijks honderden euro's liggen

Redactie Baaz
Studenten zijn roekeloze leners bij DUO dat maandelijks gemiddeld 365 euro per student uitleent.

Het Nibud denkt dat de huidige schuld van studenten met de geplande bezuinigingsmaatregelen, waarbij studenten zelf meer zullen moeten gaan bijdragen aan hun studie, verder zal stijgen. Daarom roept het studenten op zich te verdiepen in hun lening zodat ze weten hoe die er precies uitziet en welke voorwaarden eraan kleven. De geldkraan van DUO is voor veel studenten nu namelijk nog vanzelfsprekend,  ruim een derde van studenten in het hoger onderwijs klopt er op dit moment aan voor een extra zakcentje. De helft van hen maakt zich niet druk over leenvoorwaarden als rente en terugbetaalprocedures.

Met een gemiddelde lening van 365 per maand zal de studieschuld na vier jaar studeren per student gemiddeld 17.500 euro (exclusief rente) bedragen. Studenten, die zelf weinig zorgen lijken te hebben over de schuld die zij opbouwen, zeggen te  lenen om een relaxed leventje te kunnen leiden of om rond te kunnen komen. Het onderzoek laat zien dat kosten voor studenten inderdaad vaak hoger zijn dan de inkomsten, maar dat dat gat doorgaans gedicht wordt door ouderlijke bijdrages.

Opvallend is dat deze studenten ondertussen flink wat geld laten liggen door geen belastingaangifte te doen of geen gebruik te maken van toeslagen als de zorgtoeslag. Achttien procent van de studenten in het hoger onderwijs kennen de zorgtoeslag niet of vragen het niet aan, twaalf procent vult geen belastingaangifte in.

Een positief bericht vindt het Nibud tot slot dat studenten graag sparen. Zo'n zeventig procent van de studenten zet geld vast, met een gemiddelde van bijna honderd euro per maand. In totaal hebben studenten gemiddeld zo'n 4522 euro op hun bankrekening staan. Overigens is het wel zo dat studenten die lenen bij DUO vaker sparen dan studenten zonder lening. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie