Student verkiest vaste baan boven ondernemerschap

Student verkiest vaste baan boven ondernemerschap

Redactie Baaz
De hoogopgeleide Nederlandse student verkiest de zekerheid van een vaste baan boven het ondernemerschap en werken bij een startup.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) onder Nederlandse HBO- en WO-studenten.

Ruim de helft van de studenten (53,7 procent) hoopt na hun afstuderen een vaste baan te vinden. Vier op de tien (38,8 procent) beginnen hun carrière liever met een traineeship. Slechts 7,5 procent gaat voor het ondernemerschap. Dat laatste ligt onder het landelijk gemiddelde: van de huidige beroepsbevolking is ruim 12 procent zelfstandig ondernemer. 

Loyaliteit

De gewenste zekerheid van een vaste baan vertaalt zich desondanks niet in loyaliteit en toewijding aan de nieuwe werkgever. De overgrote meerderheid (80,9 procent) rekent erop niet langer dan drie jaar bij zijn eerste werkgever werkzaam te zijn. De grootste groep (38,4 procent) rekent op een werkverband van twee tot drie jaar.

Startups zijn niet bijzonder populair onder starters op de arbeidsmarkt. De meeste studenten (52,5 procent) willen aan de slag in de corporate wereld, gevolgd door het MKB (27,4 procent). Slechts een op de vijf studenten kiest voor het avontuur bij een startup.

Student en sollicitaties

Hoewel de laatste jaren veel te doen is geweest over discriminatie op de arbeidsmarkt, heeft een grote groep studenten (87,5 procent) zich bij sollicitaties nooit onterecht afgewezen gevoeld. Van degenen die dat wel hebben ervaren, gaat het in de meeste gevallen om leeftijd (41 procent), gevolgd door uitstraling (29,5 procent) en nationaliteit (17,9 procent).

Over BTN

Business Talent Network is het grootste online recruitmentplatform voor hoogopgeleid talent in Nederland en België. Via zesendertig websites met ruim een miljoen gebruikers per jaar biedt BTN talentvolle studenten het belangrijkste platform om direct in contact te komen met meer dan driehonderd multinationals.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie