Strijd om Europees tech-talent barst los

Strijd om Europees tech-talent barst los

Redactie Baaz
Europa noteert dit jaar naar verwachting een record van 19 miljard dollar aan Europese tech-investeringen.

Echter volgens de 2017-editie van het State of European Tech-rapport gaat de echte strijd om talent. Met twee keer zoveel promovendi in STEM-onderwerpen in Europa als in de Verenigde Staten, een technische beroepsgroep die drie keer sneller groeit dan het algemeen Europese gemiddelde en een toename van 17 procent in de pool van professionele developers sinds 2016, heeft de toekomst van tech in Europa een sterke basis. 

Daardoor richten tech-ondernemers zich steeds nadrukkelijker op de nog onontdekte talentpools, met name in Centraal- en Oost-Europa. Hierbij wordt er steeds meer gebruik gemaakt van teams op afstand en worden er op meer locaties satellietkantoren geopend. 

Europees succes technologiesector

Het rapport is samengesteld door Atomico, een in Europa gevestigde, wereldwijd actieve venture capital-onderneming, in samenwerking met de Slush-technologieconferentie. Het rapport beschrijft vijf belangrijke trends die onderliggend zijn aan de toenemende invloed en het succes van de Europese technologiesector.
 
Een gezond landschap met een sterke basis. Het is opnieuw een recordjaar voor Europa met ruim 19 miljard dollar aan investeringen, ten opzichte van 14,4 miljard dollar in 2016. Het is een ook een recordjaar voor de $50M+ financieringsrondes, met meer dan 50 rondes in 2017. 

Dat is significant hoger dan het record van 43 in 2015. Deze vonden niet alleen plaats in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar ze regelmatig voorkomen, maar ook in Nederland (Picnic, 110 miljoen dollar), en Spanje (Cabify 100 miljoen dollar). Zeven andere Europese bedrijven die vanaf 2003 zijn opgericht, zijn lid geworden van de ‘billion-dollarclub’. Dat brengt het Europese totaal op 41. Voorbeelden zijn PurpleBricks (VK), Rovio (Finland) en Outfit7 (Slovenië).
 
De hevige strijd om tech-talent. Het aantal professionele developers in Europa is gegroeid naar 5,5 miljoen. Het VK blijft de belangrijkste bestemming voor tech-talent dat naar of binnen Europa migreert. Toch lijkt het aandeel te verliezen aan andere Europese bestemmingen, zoals Duitsland en Frankrijk. Deze blijven op de tweede en derde plaats staan.
 
Deep tech blijft groeien in Europa. In 2017 blijft Europa op koers met een record van 3,5 miljard dollar dat geïnvesteerd wordt in deep tech. Dat is 40 procent meer dan in 2016. Er is ook een toenemend bewijs dat de meest veelbelovende deep tech-bedrijven ervoor kiezen onafhankelijk te blijven en aan de lange termijn bouwen, zoals de grote rondes voor Graphcore, Improbable, Lilium en Unity aantonen. 

Europa heeft zichzelf in het centrum gepositioneerd van een explosie van activiteiten op het gebied van de crypto-/blockchain-economie. Er zijn in Europa meer blockchain-development-projecten en meer teams die het nieuwe ICO-model gebruiken om kapitaal aan te trekken dan in welke internationale regio dan ook. 
 
Europa kent een opmerkelijke samenwerkingsgerichte benadering als het gaat om de traditionele industrie. In 2017 waren er 637 financieringsrondes met ten minste een corporate investor, een toename van 600 procent ten opzichte van 2012. Rond de 20 procent van alle venture-rondes in Europa komt nu voor rekening van corporates

Europa bouwt een tech-ecosysteem naar eigen model, waarin technische uitmuntendheid wordt gecombineerd met diepe branchekennis. We hebben dit gezien in de financiële sector, maar zien het nu ook in de zorg, logistiek, transport en andere branches.
 
Regulering is in opkomst als kans om concurrentievoordeel te vergroten. Binnen de Europese tech-community is er brede overeenstemming dat veranderende regelgeving ten gunste van de ontwikkeling van AI, blockchain en autonome voertuigen prioriteit moet hebben. 

De grootste kansen liggen bij blockchain waar al 1,75 miljard dollar is opgehaald in Europa via ICO’s, in vergelijking met 1,08 miljard dollar in de VS. Volgens Github zijn het VK, Duitsland en Rusland de meeste actieve blockchain-developers.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie