Steun Eerste Kamer voor vervangen VAR
Steun Eerste Kamer voor vervangen VAR

Steun Eerste Kamer voor vervangen VAR

Redactie Baaz
De VAR-verklaring lijkt te verdwijnen nu in de Eerste Kamer toch genoeg steun is voor de nieuwe zzp-regels. Die zouden dan op 1 mei ingaan.

Einde VAR is in zicht

De huidige VAR-verklaring, waarmee opdrachtgevers de garantie hebben dat ze geen loonbelasting en sociale premies hoeven te betalen voor een zzp'er, wordt in de nieuwe opzet vervangen door 'modelovereenkomsten'. Daarin wordt afgesproken dat de zzp'er zelfstandig beslissingen neemt en niet als een werknemer bijvoorbeeld instructies moet opvolgen. Met deze overeenkomsten wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voorkomen dat zzp'ers als een verkapte werknemer werken. ​

In Nederland zijn ongeveer 800.000 zzp'ers. Naar schatting is tien tot dertig procent van hen 'schijnzelfstandige'. Van schijnzelfstandigheid is sprake wanneer je wel een VAR-verklaring hebt, maar alleen op papier een zelfstandige bent. Je hebt werk, maar je werkt voor één opdrachtgever en doet exact hetzelfde als je collega's in loondienst. 

Tegen de plannen van de staatssecretaris was de afgelopen maanden veel verzet. Opdrachtgevers vrezen dat de fiscus zelfstandigen met wie ze al tijden werken straks mogelijk ziet als werknemers en zzp'ers zijn bang dat ze door de strenge regels opdrachten kwijtraken. Wiebes stelt dat deze angsten onterecht zijn, omdat alleen situaties die niet kloppen zullen worden aangepakt. 'Het zal een passende, eerlijke beoordeling worden van deze contracten', aldus de staatssecretaris. Opdrachtgevers en zelfstandigen kunnen de modelovereenkomsten alvast bekijken op de site van de Belastingdienst. 

Toch steun voor vervangen VAR

Na een reeks toezeggingen van Wiebes is voor zijn plannen nu toch een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens de NOS scharen in ieder geval VVD, PvdA, CDA, PVV en waarschijnlijk ook de SP zich achter de nieuwe zzp-regels. De staatssecretaris heeft onder meer toegezegd dat opdrachtgevers en zzp'ers tot 1 mei 2017 de tijd krijgen om aan de nieuwe contracten te wennen, dat zij niet meteen een streng oordeel van de Belastingdienst krijgen en dat een externe commissie de nieuwe contracten zal beoordelen. De Eerste Kamer stemt volgende week dinsdag over de wet.

We schreven eerder een uitgebreid artikel over de VAR-verklaring.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie