Startup Tunga vindt talenten in Afrika

Jordi Smit
Een start-up beginnen in Afrika; het is dé oplossing voor het schreeuwende tekort aan ict’ers. Via de Nederlandse start-up Tunga springen hulptroepen uit Afrika online bij en dat werpt zijn vruchten af.

Tunga met één been in Afrika

Tunga staat met één been in Afrika en één been in Amsterdam, zegt Spruyt tegen Het Parool. Uit een pool van zo’n 250 ict’ers in Egypte, Nigeria en Oeganda heeft Tunga doorgaans zo’n vijftig mensen tegelijk aan het werk bij bedrijven in Nederland. De start-up, die nu twee jaar bestaat, heeft hier zo’n honderd klanten gehad. De Afrikaanse hulptroepen komen als geroepen. In Europa is het tekort aan ict’ers opgelopen tot 900.000, weet Spruyt. De verdiensten zijn goed, zeker als je bedenkt dat werk niet voor het oprapen ligt voor jongeren in landen als Oeganda.

Uitdagende klussen bij Tunga

Na vier jaar informaticaopleiding kon David Semakula alleen aan de bak als systeembeheerder, vertelt hij via Skype vanuit Kampala. 'Het was wildwest: zoek het maar uit. Onderhoudswerkzaamheden aan in het buitenland ontworpen netwerken van olie- en telefoonbedrijven. Onze economie is nog niet volwassen.' Bij Tunga kreeg hij klussen die veel uitdagender waren. En hij stak er meer van op. Inmiddels werkt hij als technisch directeur voor Tunga.

Aantal ict'ers klein, maar niet nul

De potentie van Afrika is groot, schetst Tunga in een rapport. Het aantal ict’ers is klein, maar niet nul. Dat onderbouwt Tunga met het aantal gebruikers van codeerplatform Github in verschillende Afrikaanse landen, in Oeganda zijn dat er 1700. 'Alle grote programmeertalen en frameworks hebben we gewoon in huis', zegt Spruyt. En dat in landen waar Engels de hoofdtaal is, binnen dezelfde tijdzones als Europa.

Opstartproblemen

Opstartproblemen waren er wel. Cultuurverschillen lieten zich niet makkelijk opzijzetten. 'Als iets fout ging, was de eerste reactie om te vluchten. Uit schaamte. Dan waren ze opeens niet meer te bereiken.' Spruyt heeft in Nigeria ook al een afperser de pas afgesneden die zich opwierp als tussenpersoon die betaald moest worden in ruil voor klussen. Bij opdrachtgevers moest Tunga ook wel scepsis overwinnen. 'Wij moeten het altijd extra goed doen. Als iets fout gaat, is het makkelijk om die Afrikanen de schuld te geven. Maar de meeste klanten blijven.'

LEES OOK: Startup Owlin strikt grote kredietbeoordelaar Fitch

Stap in goede richting

'Ik vind het een stap in de goede richting', zegt Semakula. 'Je kunt zeggen dat ict’ers hier via Tunga een stuk minder krijgen dan ze in Amsterdam zouden kunnen verdienen. Maar het is altijd nog vier tot vijf keer zo veel als je in Oeganda krijgt voor ander werk. Belangrijker: het werk is leerzamer en uitdagender.' Uiteindelijk zal ook in Afrika meer behoefte komen aan ict’ers. 'Dit is niet voor twintig jaar.'

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi