Startkrediet voor beginnende ondernemers gebaseerd op AI

Ruben den Boer
Afgelopen weekend publiceerde de Volkskrant een artikel over de rol van kunstmatige intelligentie bij het verstrekken van leningen. Als we het artikel mogen geloven, moeten we niet gek opkijken als er voortaan naar ons online gedrag wordt gekeken voordat we een lening kunnen afsluiten. Vooral bij startkredieten voor kleine ondernemingen zal er naar de online identiteit worden gekeken eer er een krediet wordt verstrekt.

Ons leven wordt steeds meer verdrongen van algoritmes. Of het nu gaat om de advertenties die wij te zien krijgen, het nieuws dat ons bereikt, of de persoonlijke aanbiedingen die wij krijgen in de Albert Heijn; alles wordt bepaald door algoritmes. De Volkskrant legde in hun artikel een nieuwe ontwikkeling bloot die ons weer een stapje dichter bij een Black Mirror-realiteit lijkt te brengen. Er zal namelijk steeds vaker kunstmatige intelligentie worden ingezet om te bepalen of we een lening kunnen afsluiten of een startkrediet kunnen krijgen.

AdviceRobo

Het Nederlandse bedrijf AdviceRobo loopt voorop in deze ontwikkeling. Zij gebruiken vragenlijsten, social media en surfgedrag om psychometrische modellen op te stellen. Deze modellen kunnen - samen met je kredietscore - bepalen of jij een lening kan krijgen of niet. Dat lijkt verontrustend, maar is razend populair. ‘Vorig jaar kregen in totaal een miljoen consumenten met behulp van onze algoritmes een advies en dit jaar zal dat aantal al zijn verdubbeld’, aldus Diederick van Thiel, directeur van AdviceRobo, tegen de Volkskrant.

Met hun techniek kunnen kredietverstrekkers meer inzicht krijgen in het leven en de persoonlijkheid van degene die de lening aanvraagt. Zo wordt er niet meer alleen gekeken naar de financiële situatie en verleden van de leningsvrager, maar wordt er ook gekeken. Er wordt ook gekeken naar je zelfvertrouwen en je impulsiviteit.

Startkrediet voor beginnende ondernemers

Tot nu wordt er in Nederland maar door een paar spelers gebruik gemaakt van de nieuwe techniek. Alleen de SNS en Regiobank (beide onderdeel van de Volksbank) kijken naar het online profiel van leningsvragers. Dat gebeurt tot dusver alleen relatief kleine bedragen van een paar duizend euro, bijvoorbeeld een startkrediet voor beginnende ondernemers. Volgens de directeur van de Volksbank gaat het nog te ver om complete jaarrekeningen te overleggen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Privacy

Gelukkig kunnen we een kleine kanttekening plaatsen bij dit verhaal. Je moet namelijk wel toestemming geven voordat er zo’n online kredietscore aan je wordt gekoppeld. De AVG stelt namelijk strenge eisen aan het gebruik van persoonlijke gegevens op zo’n grote schaal. Daarnaast kijken de Nederlandse banken nog niet naar je social mediakanalen, je vakantiefoto’s blijven voorlopig dus nog beschermd.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben