Start-up combineert fietsenmaker met café

MKB
Jordi Smit
Een probleem met je fiets? Bij start-up en fietscafé St Pauli in Hamburg neem je een bakje koffie, terwijl een fietsenmaker je fiets in de tussentijd repareert. Zo combineer je de alledaagse drukte met ontspanning.

Fietsenmaker en -café

Het fietscafé combineert fietsverkoop en -verhuur. Daarnaast bezit de start-up ook een fietsenmaker, die ondertussen je fiets repareert. Een cappuccino en een cheesecake voor de fietser, terwijl een nieuwe rem of ketting op de fiets wordt gemonteerd. De start-up is gelanceerd in 2015. Inmiddels is er al een tweede vestiging geopend, evenals een showroom voor nieuwe en tweedehands fietsen.

Start-up Swapfiets

We kennen in Nederland ook start-ups die zich op de fietsmarkt richten. Zo is fietsenabonnement-service Swapfiets een start-up met een groot succes. Voor 15 euro per maand (12 euro voor studenten) ontvangen klanten een kwalitatieve fiets en zorgt Swapfiets ervoor dat deze het altijd doet. Bij een defecte fiets, zoals een lekke band, komt er binnen twaalf uur een fietsenmaker langs aan huis. Swapfiets groeide in 2017 met 1600 procent en zal in 2018 het aantal abonnementen opnieuw vervijfvoudigen naar meer dan 100.000 klanten.

LEES OOK: Giga-investering in Black Bear voor verfijning proces

Uitbreiding

Swapfiets is inmiddels actief in 29 Europese steden. De start-up heeft onder meer vestigingen in Denemarken, België en Duitsland. Zo komen er in het najaar van 2018 vestigingen in Brussel en München. Medeoprichter Steven Uitentuis: ‘Net als in Nederland, is ook in Denemarken de fiets het populairste vervoersmiddel in de stad. Mensen willen wel op een fiets rijden, maar geen tijd en moeite verspillen aan het bezit van de fiets. Wij willen ervoor zorgen dat iedereen kan fietsen zonder erbij stil te staan. Door in Denemarken direct te lanceren in de drie grootste steden kunnen we nog meer mensen helpen en een betere service bieden.’ Een start-up in de fietsenmarkt lijkt, net als de fietsenmaker in Duitsland, dus een gat in de markt.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi