Start met een concreet en gedegen ondernemingsplan 

Start met een concreet en gedegen ondernemingsplan 

Redactie Baaz

Droom je al tijden over het opstarten van een eigen onderneming? Een belangrijke eerste stap hierbij is het uitwerken van een gedegen ondernemingsplan. Het helpt je te voorkomen dat je al snel tegen problemen aanloopt. Denk aan een te beperkt startkapitaal om daadwerkelijk van start te kunnen gaan, problemen met het vinden van klanten als gevolg van een onduidelijk gedefinieerde doelgroep, enzovoorts. Bekijk eens een ondernemingsplan voorbeeld, om een beeld te hebben van hetgeen zo’n plan omvat. Neem de tijd voor het uitwerken van het plan, zodat je direct een goede start hebt als ondernemer. In dit artikel lees je meer over deze eerste fase. 
 

Van een droom naar een concreet plan 

Het ondernemingsplan helpt je grof gezegd van een droom naar een reëel en concreet plan te bewegen. In je hoofd heb je wellicht al een beeld van de wijze waarop je dit aan wilt pakken. Probeer je dit vervolgens op papier zetten, dan blijkt het uitwerken van zo’n concreet plan vaak toch complexer te zijn dan op voorhand gedacht werd. Door gebruik te maken van een template voor een ondernemingsplan weet je zeker dat je niets mist. 

Zet de eerste stappen met een coach als klankbord

Kijk ook eens naar de mogelijkheid om een beroep te doen op een ervaren coach voor ondernemers. Een coach kan je helpen bij het uitdenken van de plannen voor je onderneming en daarbij dienen als klankbord op de momenten dat er iets tegenzit. De uitdagingen die jij nu ervaart, heeft een coach vaak al ervaren in het verleden. Dit helpt om je door deze fase heen te gidsen. 

Zorg voor structuur en haalbare doelen

Als ondernemer wil je de wereld veranderen, je hebt het perfecte idee dat daaraan bij gaat dragen. Voorkom dat je blijft dwalen tussen de dromen die je voor je organisatie hebt. Zorg dat je tot een heldere structuur van doelen en te nemen stappen komt. Welke stap zet je als eerste? Wat is het beoogde doel daarvan? Welke middelen heb je nog nodig om hiermee aan de slag te kunnen gaan? Door doelen concreet en haalbaar te maken, voorkom je dat de onderneming uiteindelijk in niets resulteert. Dat is zonde van je energie, je tijd en de investering die je hierin gedaan hebt. Ook bij het concretiseren van deze doelen en het ordenen of structureren hiervan kan de hulp van een ervaren coach gewenst zijn. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie