Schoenen maken de vrouw
Verzorgde schoenen = nauwkeurig persoon

Schoenen maken de vrouw

Redactie Baaz

Give a girl the right shoes and she can conquer the world. Deze uitspraak van Marilyn Monroe lijkt eenvoudiger dan het is, want we kennen nog steeds te weinig vrouwen aan de top.

In 2013 was slechts negen procent van de directieleden vrouw, blijkt uit onderzoek van de commissie Monitoring Talent naar de Top. Ambitieuze vrouwen die de top willen bereiken, komen allerlei hindernissen tegen. Zo willen ze vaak parttime werken. ‘Maar het ontbreekt ze dikwijls ook aan de juiste uitstraling’, zegt Veronique van der Wielen, webshop manager bij Manfield.

Let op de voeten

Voeten spelen een zeer grote rol in onze lichaamstaal; ze vertellen soms meer dan ons gezicht. Bij vergaderingen is iedereen zich ervan bewust een bepaalde uitdrukking op het gezicht te toveren. Maar wil je echt weten hoe iemand is? Kijk dan eens onder de tafel. Let op de bewegingen die iemand met zijn voeten maakt. Als voeten onrustig zijn in de bewegingen of als ze trillen, dan voelt deze persoon zich niet op z’n gemak. Als iemand zijn of haar voeten tot ver onder de stoel heeft teruggetrokken en de enkels heeft gekruist, dan gaat het in de meeste gevallen over een onzeker persoon. Degene die zijn benen volledig onder de tafel heeft uitgestrekt, is veelal dominant.

Zelfverzekerde uitstraling

Christian Louboutin heeft het ooit mooi verwoord. Hij gaf aan dat een schoen niet alleen een ontwerp is dat je draagt. Het is ook essentieel voor de lichaamstaal van iemand, omdat schoenen onder meer de manier van lopen bepalen. Het is dan ook vreemd dat het Britse College of Podiatry door middel van onderzoek heeft aangetoond dat de helft van de vrouwen wel eens te kleine schoenen koopt. Volgens Veronique komt dit doordat vrouwen het idee hebben dat kleine voeten aantrekkelijk zijn. ‘Het gevolg is dat vrouwen door die te kleine schoenen ongemakkelijk gaan lopen. Voor een vrouw die de top wil bereiken, geeft dit precies het verkeerde signaal af. Ze moeten namelijk een zelfverzekerde uitstraling hebben en dat lukt niet als je oncomfortabel in je schoenen rondloopt.’

Te hoge hakken

Een te kleine maat schoenen is niet het enige aspect dat afbreuk doet aan een goede zakelijke uitstraling. Vaak dragen vrouwen ook te hoge hakken. Ze willen hiermee - bewust of onbewust - een autoritaire uitstraling creëren, aangezien dit als leidinggevende van ze wordt verwacht. In de praktijk blijkt echter dat de meeste van deze vrouwen niet goed op de hoge hakken kunnen lopen, waardoor ze wederom het tegenovergestelde effect bereiken. ‘Kies daarom liever voor pumps met hakken van maximaal zeven centimeter hoog. Alleen vrouwen die lang zijn of die echt niet op hakken kunnen lopen, kunnen beter kiezen voor loafers. Deze schoenen zitten comfortabel en geven een chique uitstraling’, adviseert Veronique.   

Vies en afgetrapt

Net als de voeten, zeggen schoenen ook veel over de persoon. Op het moment dat iemand z’n schoenen zeer goed heeft verzorgd, kun je ervan uitgaan dat het om een nauwkeurig persoon gaat. Hij of zij heeft immers oog voor detail. Dit geldt ook voor schoenen. ‘Onderzoekers aan de Universiteit van Kansas beweren dat negentig procent van de persoonlijkheid afgelezen kan worden via schoenen. De stijl, kosten en kleur zeggen veel, maar ook de conditie van de schoenen verraden aspecten, zoals inkomen, politieke voorkeur en emoties’, licht Veronique toe. Zorg dus voor nette en verzorgde schoenen. ‘Na ongeveer zeven draagbeurten is schoenverzorging noodzakelijk om schoenen mooi te houden. Daarnaast is het raadzaam om na het dragen de schoenen even twee of drie dagen met rust te laten. Aangezien Nederlandse dames gemiddeld twintig paar schoenen hebben, moet dit geen probleem zijn.’

Kennis, ervaring en prestatie zijn uiteraard essentieel om de carrièreladder te beklimmen. Maar ze moeten zichzelf ook professioneel presenteren. Besteed daarom iedere dag net zoveel aandacht aan schoenen, als aan haar, make-up en kleding. Het is de basis van succesvolle carrière.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie