Scandinavische kredietboeren bestoken kwetsbare ZZP’ers

ZZP
Jordi Smit
Scandinavische kredietverstrekkers ontdekken Nederlandse ZZP'ers als klant voor woekerleningen. De kredietboeren rekenen stevige rentepercentages; tot wel 200 procent per jaar, waarschuwen de Volkskrant en de Groene Amsterdammer.

Kredietverstrekkers

Het gaat om de Finse financiers Ferratum en OPR en het Zweedse Yeaz. De bedrijven uit de wereld van flitskrediet en incasso lenen geld aan ZZP’ers die nergens anders terecht kunnen. Door de hoge rentes worden verliezen door wanbetalers ruim gecompenseerd door de woekerrentes bij andere leners.

Leningen ZZP’ers

De drie financiële bedrijven komen uit de wereld van incasso en flitskrediet, waardoor ze de onderkant van de markt goed kennen. Ze kunnen dan ook inschatten hoeveel rente nodig is om te compenseren voor het relatief hoge percentage wanbetalers. Een lening bij Ferratums label B2Businesslening kost gemiddeld 38 procent per jaar. Bij OPR Bedrijfskrediet kost de meest gunstige lening 30 procent rente per jaar. De minst gunstige kost 200 procent rente. Bij Yeaz schommelen de rentes tussen de 18 en 57 procent per jaar.

Lector Lex van Teeffelen

‘Alles boven de 25 procent op jaarbasis is naar mijn mening een woekerrente’, zegt lector Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht, gespecialiseerd in nieuwe financieringsvormen voor het midden- en kleinbedrijf. Hij pleit bij krediet aan kleine ondernemers voor een renteplafond en een zorgplicht.

LEES OOK: Belastingdienst helpt ZZP'er

Bescherming ZZP’ers

Consumenten zijn in Nederland goed beschermd tegen kwalijke kredieten. Verstrekkers mogen hun niet te veel geld uitlenen en dienen zich te houden aan een maximum rentepercentage van 14 procent op jaarbasis. Voor meer dan een miljoen ZZP’ers geldt die bescherming niet. Zij hebben als ondernemers meer kennis en voorbereiding dan consumenten en zijn zelf verantwoordelijk voor hun financiële onkunde, vindt minister Hoekstra van Financiën. Een maximale rente bestaat niet, kredietverstrekkers hebben voor ZZP’ers geen zorgplicht, en toezichthouder AFM heeft geen mandaat voor bedrijfsleningen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi